• Dnes je: Sobota 29. júna 2024 meniny má Peter a Pavol, Petra

Ukrajinská armáda naďalej ovláda približne 60 percent Vovčanska, ruské útoky však neustávajú

Ukrajinská armáda naďalej ovláda približne 60 percent Vovčanska, ruské útoky však neustávajú

V ostatných mesiacoch prevzali iniciatívu vo vojne ruské sily, keďže Kyjev pociťuje ťažký nedostatok záloh a zbraní.

20.5.2024 (SITA.sk) - Ukrajina naďalej ovláda približne 60 % Vovčanska, takmer opusteného mesta v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Ukrajinská armáda kontroluje väčšinu mesta napriek neúnavnej ruskej ofenzíve.

Ako referuje web The Guardian, v pondelok pre národnú televíziu to povedal zástupca gubernátora Charkovskej oblasti Roman Semenucha.

Kyjev pociťuje nedostatok zbraní

„Nepriateľ sa naďalej snaží, najmä vo Vovčansku, vytlačiť ukrajinské ozbrojené sily z mesta. Asi 60 % mesta je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl, čo znamená, že útoky neustávajú," povedal.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V ostatných mesiacoch prevzali iniciatívu vo vojne ruské sily, keďže Kyjev pociťuje ťažký nedostatok záloh a zbraní, ktorý je čiastočne spôsobený mesiacmi prieťahov v americkom v Kongrese, ktoré oddialili obrovský balík americkej vojenskej pomoci.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji 2024 (fotografie)

Civilistov použili ako štíty

Ruské sily spustili 10. mája nečakaný útok v Charkovskej oblasti, ktorý viedol k ich najväčším územným ziskom za rok a pol.

Ukrajinskí predstavitelia obvinili ruských vojakov vo Vovčansku, že zajali desiatky civilistov a použili ich ako „ľudské štíty“ na obranu svojho veliteľského sídla. Toto tvrdenie zatiaľ nebolo nezávisle overené.

Viac k téme: Charkovská oblasť, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská armáda, ukrajinskí vojaci, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk - Ukrajinská armáda naďalej ovláda približne 60 percent Vovčanska, ruské útoky však neustávajú © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Remišová podá podnet na kontrolu využívania vládneho špeciálu v súvislosti s výletom niektorých ministrov na ME vo futbale 2024

remisova poda podnet na kontrolu vyuzivania vladneho specialu v suvislosti s vyletom niektorych ministrov na me vo futbale 2024

28.6.2024 (SITA.sk) - Poslankyňa Veronika Remišová (klub hnutia Slovensko, Za ľudí a ) podá na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR podnet na kontrolu využívania vládneho špeciálu v súvislosti s kauzou „papalášskeho výletu" niekoľkých ministrov na Majstrovstvá Európy vo futbale vo Frankfurte nad Mohanom.

Využívanie vládneho špeciálu

Podľa Remišovej existujú vážne podozrenia na neefektívnosť a nehospodárnosť pri využívaní vládneho špeciálu zo strany predstaviteľov vlády Roberta Fica (Smer-SD) a iných osôb, a to spôsobom, ktorý vykazuje znaky zneužívania finančných prostriedkov daňových poplatníkov na súkromné účely.

„Verejnosti doteraz nebol sprístupnený zoznam pasažierov predmetného letu, pričom aj z medializovaných informácií vyplývajú pochybnosti o tom, kto sa v skutočnosti na palube špeciálu nachádzal a akým spôsobom a či plnil služobné úlohy, ktoré by zakladali dôvod na využitie služieb vládneho špeciálu," uviedla Remišová.

Dodala, že „papalášsky výlet" ministrov môže byť len „špičkou ľadovca" zneužívania štátnych peňazí na súkromnú zábavu „niekoľkých vyvolených".

Nešlo o voľnočasovú aktivitu

Politickí predstavitelia leteli na futbalové Majstrovstvá Európy v Nemecku na základe oficiálneho pozvania, nešlo o voľnočasovú aktivitu ústavných činiteľov. Ministerstvo vnútra (MV) SR to uviedlo v reakcii na medializované informácie o leteckej ceste štátnych predstaviteľov do dejiska konania futbalového šampionátu.

MV SR informovalo, že predstaviteľov vládneho kabinetu i parlamentu oficiálne pozvali zo Slovenského futbalového zväzu aj Únie európskych futbalových zväzov (UEFA).

Kto každý bol na palube?

Podľa rezortu je to v prípade takýchto významných športových podujatí na podporu národného družstva bežné i vo svete. MV SR doplnilo, že vo vládnom špeciáli cestovali aj zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa podieľajú na bezpečnostných opatreniach spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi.

„Na palube spolu s nimi leteli dvaja podpredsedovia NR SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev," informovalo ministerstvo.


Počasie