• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ukrajinci zničili 18 bezpilotných lietadiel a riadenú strelu, ktoré Rusi použili pri útokoch na kritickú infraštruktúru

Ukrajinci zničili 18 bezpilotných lietadiel a riadenú strelu, ktoré Rusi použili pri útokoch na kritickú infraštruktúru

Výbuchy bolo počuť v meste Kremenčuk a neďaleko mesta Myrhorod v Poltavskej oblasti.

1.11.2023 (SITA.sk) - Ruskí okupanti zaútočili v noci na stredu na ukrajinské územie pomocou 20 bezpilotných lietadiel Šáhid iránskej výroby a rakety Ch-59. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského letectva na Telegrame, zostrelených bolo 18 dronov a riadená strela.

Letectvo oznámilo, že ruské sily sa zamerali na kritickú infraštruktúru a vojenské zariadenia. Raketa Ch-59 a niektoré bezpilotné lietadlá Šáhid boli vypustené z ruskej Kurskej oblasti a zvyšné ruské drony zaútočili z Primorsko-Achtarsk v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska.

Na odrazení útoku sa podieľali taktické lietadlá, protilietadlové raketové jednotky a mobilné palebné skupiny vzdušných síl spolu so silami protivzdušnej obrany ukrajinských obranných síl.

Neskôr sa objavila správa, že Rusi zasiahli bezpilotnými lietadlami Šáhid ropnú rafinériu v Kremenčuku, čo spôsobilo požiar.

Väčšina Ukrajincov je presvedčená, že voľby sa majú konať až po skončení vojny

Väčšina Ukrajincov sa domnieva, že parlamentné voľby v krajine by sa mali konať po skončení vojny a teraz na to nie je vhodný čas. Ako informuje web Ukrajinská pravda, vyplýva to z prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS).

„Výsledky prieskumu KIIS z októbra tohto roka ukazujú, že 81 percent respondentov je presvedčených, že voľby by sa mali konať po vojne. Podľa 16 percent respondentov by sa voľby mali konať aj napriek vojne,“ uviedli predstavitelia KIIS.

Prieskum uskutočnili od 30. septembra do 13. októbra a zúčastnilo sa v ňom 2 007 dospelých respondentov zo všetkých regiónov Ukrajiny okrem Krymu a ďalších okupovaných území.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie