• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ukrajinci chcú na ME v Európe napraviť zaváhanie z duelu proti Rumunom, Slováci by radi spečatili postup do osemfinále

Ukrajinci chcú na ME v Európe napraviť zaváhanie z duelu proti Rumunom, Slováci by radi spečatili postup do osemfinále

Piatkoví súperi sú v rozdielnej situácii.

20.6.2024 (SITA.sk) - Už v piatok popoludní môže slovenská futbalová reprezentácia spečatiť postup do osemfinále majstrovstiev Európy v Nemecku. Zverenci talianskeho trénera Francesca Calzonu totiž v súboji základnej E-skupiny v Düsseldorfe vyzvú Ukrajincov a v prípade trojbodového zápisu získajú istotu účasti vo vyraďovačke.

Aj deľba bodov by pre Slovákov znamenala takmer istý postup. Kým hráči SR v úvodnom vystúpení na turnaji šokujúco zdolali Belgičanov 1:0, ukrajinskí reprezentanti podľahli hladko 0:3 Rumunom.

Ukrajinci majú „nôž na krku"

Ukrajinci majú pred piatkom "nôž na krku". Ak opäť prehrajú ich nádej na osemfinále zostane nanajvýš už len v teoretickej rovine. Podľa agentúry AP kouč Serhij Rebrov možno pristúpi k zmene na poste defenzívneho stredopoliara, kde by 34-ročného kapitána Tarasa Stepanenka mohol nahradiť iba 22-ročný Volodymyr Bražko. Ten v národnom tíme debutoval iba v marci.

Viac o téme: ME vo futbale 2024

"V zápase proti Rumunom nás považovali za favoritov a nešlo to podľa našich predstáv. Stále máme pred sebou dve stretnutia a môže situáciu napraviť," vyhlásil útočník Arťom Dovbyk.

Vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji nastúpil slovenský výber so základnou zostavou s vekovým priemerom cez 30 rokov, od začiatku totiž hrali 37-roční Peter Pekarík s Jurajom Kuckom aj 35-ročný Martin Dúbravka. Ukrajinský tím proti Rumunom nastúpil so základnou zostavou v priemere mladšou o približne 4,5 roka.

Vyrovnaná bilancia

Vzájomná bilancia oboch súperov je vyrovnaná. Z ôsmich stretnutí vyťažili Slováci tri víťazstvá aj tri remízy, dvakrát odchádzali zo zápasov ako zdolaný výber. Doteraz naposledy proti sebe tieto družstvá nastúpili v roku 2018 a z triumfu 4:1 sa tešila slovenská reprezentácia.

"Ukrajina má výborný tím zložený z talentovaných mladíkov. Majú dobrý systém, sú silní na lopte. Musíme hrať na hranici svojich možností, aby sme ich mohli zdolať," uviedol slovenský obranca Dávid Hancko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie