• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ukrajina zaútočila dronmi na ruskú leteckú základňu pri Kursku, škody sú rozsiahle (video)

Ukrajina zaútočila dronmi na ruskú leteckú základňu pri Kursku, škody sú rozsiahle (video)

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby bolo v blízkosti leteckej základne Chalino rozmiestnených do 3-tisíc ruských vojakov a približne 80 kusov vojenskej techniky.

18.10.2023 (SITA.sk) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v noci na stredu dronmi zaútočila na ruský vojenský tábor neďaleko leteckej základne Chalino v Kurskej oblasti v Rusku. Terčom útoku bol poľný tábor Rusov neďaleko obce Postojalije Dvory. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Presný počet ruských strát sa zisťuje, ale podľa zdroja Ukrajinskej pravdy sú škody rozsiahle a zaznamenaných bolo najmenej 18 úderov dronmi.

„Rusi z okolitých obcí celú noc na sociálnych sieťach diskutovali o zvukoch výbuchov. Aj keď je veľmi zvláštne, ako ich mohli počuť, pretože ruské úrady informovali, že protivzdušná obrana ‚zostrelila všetky drony‘ a neboli ‚žiadne straty‘,“ uviedol zdroj Ukrajinskej pravdy.

Pomoc Ukrajine musí podľa Wlachovského zostať našou prioritou, cena za nečinnosť by bola privysoká

Rezignovať na všestrannú podporu nášho východného suseda by znamenalo rezignovať na základné princípy Charty OSN a medzinárodného poriadku, ako sme ho poznali pred februárom 2022.

Upozornil na to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský v diskusnom paneli o dopadoch ruskej agresie proti Ukrajine a budúcnosti Európy v pondelok na konferencii Forum 2000 v Prahe.

Medzinárodné podujatie nadväzuje na odkaz bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla podporou hodnôt demokracie a rešpektovania ľudských práv.

Cena za nečinnosť

„Otázka nestojí tak, že či je Európa pripravená čeliť hrozbe z východu, ale či si môžeme dovoliť luxus nebrániť sa proti nej. Cena za nečinnosť by bola vskutku privysoká. Pomoc Ukrajine pri obrane jej územnej celistvosti a štátnosti preto musí zostať našou strategickou prioritou,“ uviedol Wlachovský.

„Uvedomili sme si, že v týchto turbulentných časoch potrebuje Únia ešte viac spolupráce, a to aj v oblasti bezpečnosti,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Situácia na Blízkom východe

O situácii na Blízkom východe v kontexte útokov Hamasu na Izrael, migračnej situácii, regionálnej spolupráce vo formátoch V4 a S3, ale aj o povolebnom vývoji na Slovensku a v Poľsku Wlachovský diskutoval počas bilaterálneho rokovania s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Skonštatovali, že vzájomné vzťahy oboch našich krajín boli v posledných mesiacoch najlepšie a najintenzívnejšie od rozdelenia Československa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie