• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Uhrík: Európa má na viac než byť dieťaťom USA (video)

Uhrík: Európa má na viac než byť dieťaťom USA (video)

Je potrebné mať dobré vzťahy nielen s USA, ale aj s východnými mocnosťami vrátane Ruskej federácie, tvrdí Milan Uhrík.

3.6.2024 (SITA.sk) - Európa má na viac než byť dieťaťom USA. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA Milan Uhrík, europoslanec a predseda hnutia Republika.

Vzťah EÚ a USA

Európa má podľa neho na to, aby mala viac sebavedomia a viac suverenity. Vzťah EÚ a USA pripodobnil k vzťahu rodičov a dieťaťa.

„Keď máte doma malé dieťa, možno s vami rozpráva rovnocenne o tom, či chce na večeru puding alebo rožok s medom. Ale keď sa dieťa vypýta o desiatej večer von, tak ho nepustíte. A to isté mi pripomína vzťah diplomacie EÚ a diplomacie USA," uviedol Uhrík a spresnil, že keď príde na strategické záujmy, tak európska diplomacia slepo poslúcha a nasleduje diplomaciu USA.

Pýtajme sa, prečo sa Číne tak darí

Podľa Uhríka by si mala Európa vydobyť a nájsť vlastné miesto vo svete, vlastnú suverénnu cestu, ktorá bude vyhovovať záujmom Európy a nie záujmom iných mocností.

Uhrík je názoru, že je potrebné mať dobré vzťahy nielen s USA, ale aj s východnými mocnosťami vrátane Ruskej federácie, Euráziou, Čínou, Indiou a s mocnosťami, ktoré naberajú vo svete vplyv, a ktoré majú čoraz väčšiu geopolitickú váhu.

Europoslanec považuje súčasne za škodlivé, ak EÚ či samotné Slovensko hľadajú vo svete hrozbu a nepriateľov miesto toho, aby hľadali príležitosti.

„Pýtajme sa napríklad, prečo sa Číne tak darí v niektorých oblastiach a čo robia lepšie. A to sledujme v rámci hospodárstva, inovácií a podobne, a tam sa zameriavajme. Berme to ako príležitosť na rozvoj, nie ako príležitosť na ešte väčšie uzamknutie sa pred svetom a potom uvaľovanie sankcií pomaly voči celému svetu a označovanie každého za nepriateľa. To nie je cesta do budúcna," uzavrel Uhrík.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie