• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Talentovaná Slovenka bude súčasťou úvodnej časti pochodne s olympijským ohňom na OH v Paríži

Talentovaná Slovenka bude súčasťou úvodnej časti pochodne s olympijským ohňom na OH v Paríži

Loriana Popovičová pobeží úvodný úsek štafety s ohňom.

5.4.2024 (SITA.sk) - Súčasťou jedného z úvodných úsekov štafety s olympijským ohňom pred OH v Paríži bude na francúzskej pôde aj mladá slovenská atlétka a triatlonistka Loriana Popovičová.

Osemnásťročnú Košičanku vybrali predstavitelia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku. Informuje o tom oficiálny web Slovenske?ho olympijského a športového výboru (SOŠV).

Zapálenie olympijského ohňa

Olympijský oheň zapália v antickej Olympii v utorok 16. apríla, následne sa presunie do Atén a potom loďou do Marseille. Do Francúzska príde 8. mája, o deň neskôr sa pochodeň ocitne aj v rukách mladej slovenskej športovkyne. Do Marseille príde pochodeň práve preto, že na jeho mieste založili pred 2600 rokmi grécki kolonisti prvú osadu.

Navyše v tomto juhofrancúzskom meste sa uskutočnia aj olympijské súťaže v jachtingu a zápasy futbalového turnaja. Štafeta s pochodňou potom zavíta do všetkých regiónov krajiny a bude súčasťou otváracieho ceremoniálu OH v Paríži v piatok 26. júla.

Je úspešná športovkyňa

„Vybrali sme si Lorianu Popovičovú, ktorá je úspešná športovkyňa a zároveň aj študuje na bilingválnom gymnáziu. Zapojí sa do štafety zástupcov krajín Európskej únie a Ukrajiny. Každý z vybraných účastníkov by mal odbehnúť s ohňom približne 400 m,“ informoval Didier Rogasik z tlačového oddelenia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku podľa olympic.sk.

Loriana Popovičová sa venuje atletike a triatlonu. V tomto roku vyhrala halové majstrovstvá Slovenska junioriek v behu na 1500 m, vlani sa stala juniorskou šampiónkou Slovenska na 3000 a 5000 m. Triumfovala aj na majstrovstvách SR v triatlone. V školskom roku 2021/2022 navštevovala v rámci študijného pobytu vo Francúzsku gymnázium v meste Mazamet. Počas zahraničného štúdia sa kvalifikovala na majstrovstvá Francúzska v krose.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie