• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Takmer dve tretiny Slovákov si nechce priplatiť za sladené nápoje, najväčšia miera nesúhlasu sa viaže na džúsy

Takmer dve tretiny Slovákov si nechce priplatiť za sladené nápoje, najväčšia miera nesúhlasu sa viaže na džúsy

Z výnimky zo zdražovania rastlinných alternatív mlieka môže mať radosť tretina populácie, ktorá ich zvykne nakupovať.

Ekonomické opatrenia vlády SR súvisiace s ozdravovaním verejných financií zahŕňajú aj zvýšenú daň za sladené nealkoholické nápoje. Avšak takmer dve tretiny Slovákov sa sladených nápojov napriek negatívnym vplyvom na naše zdravie nechce vzdať a nechce si za ne ani priplatiť.

Online prieskum

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra NMS Market Research v reprezentatívnom online prieskume od 9. do 13. mája 2024.

„Až 64 percent slovenskej populácie nesúhlasí so zavedením zvýšenej dane na sladené nápoje. Podľa všetkého tento názor súvisí skôr so spôsobom života ako s politickými preferenciami. Viac proti zvýšenej dani za sladené nápoje sú mladšie generácie alebo ľudia s nižším vzdelaním,“ uviedla zo zistenia Denisa Lakatošová z NMS.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že najväčšia miera nesúhlasu so zdražovaním sa viaže na džúsy (nesúhlasí 75 percent) a ochutené minerálne vody (nesúhlasí 68 percent).


Tieto sladené nápoje zároveň patria v našej populácii medzi tie, ktoré nakupujeme najčastejšie. Naopak pri kolových nápojoch boli Slováci podľa prieskumu zmierlivejší.

Rastlinné mlieka

S ich zdražovaním súhlasilo až 43 percent populácie, čo bolo v porovnaní s ostatnými druhmi nápojov výrazne viac. Pritom ich nakupuje aspoň raz za čas až 79 percent populácie.


Podľa Lakatošovej si tretina populácie môže vydýchnuť, nakoľko nezdražejú rastlinné mlieka.


„Z výnimky zo zdražovania rastlinných alternatív mlieka môže mať radosť tretina populácie, ktorá ich zvykne nakupovať. Z nich až 38 percent ich kupuje kvôli zdravotným obmedzeniam seba či iného člena rodiny a ďalších 33 percent kvôli ďalším zdravotným benefitom, ako je napríklad nižší obsah tukov,“ doplnila výsledky na záver Lakatošová.


Online prieskum prebiehal v čase od 09. – 13. mája 2024. Zúčastnilo sa ho 1 020 respondentov, ktorí tvorili reprezentatívnu vzorku online populácie vo veku 18+ rokov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie