• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Šutaja Eštoka teší neúspech Demokratov aj hnutia Slovensko v eurovoľbách, na Progresívne Slovensko sa obrátil s prosbou (video)

Šutaja Eštoka teší neúspech Demokratov aj hnutia Slovensko v eurovoľbách, na Progresívne Slovensko sa obrátil s prosbou (video)

Zvolený europoslanec Branislav Ondruš sa vyjadril, že majú záujem začleniť sa do Strany európskych socialistov.

10.6.2024 (SITA.sk) - Strana Hlas-SD plne rešpektuje výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP). Na tlačovej besede to uviedol predseda strany Matúš Šutaj Eštok.

Zatienenie európskych tém

Voľby podľa neho ovplyvnil atentát na premiéra Roberta Fica v polovici mája v Handlovej a vnútropolitická situácia. To podľa neho zatienilo i viaceré európske témy. Vyslovil názor, že na výsledku jeho strany, ktorá získala jeden mandát v europarlamente, sa odrazilo i to, že ich elektorát vyjadril solidaritu s predsedom Smeru a podporil tento politický subjekt.

Poblahoželal víťazovi, teda hnutiu Progresívne Slovensko. Obrátil sa na nich s prosbou, aby na pôde EP nepoškodzovali meno Slovenska, ako to podľa jeho názoru robili v minulosti. „Myslím si, že toto do európskej politiky nepatrí,“ vyjadril sa.

Začlenenie medzi socialistov

Obrátil sa i na politických komentátorov vyzdvihujúcich víťazstvo progresívcov, zdôraznil, že išlo o výber zástupcov Slovenska do EP, čo podľa neho nesúvisí s vnútropolitickou situáciou na Slovensku. Šutaj Eštok vyjadril potešenie nad tým, že hnutie Slovensko či Demokrati, ktorí podľa neho prispievajú k polarizácii spoločnosti, mandát v europarlamente nezískali.

Zvolený europoslanec Branislav Ondruš sa na tlačovej besede vyjadril, že ako sociálnodemokratická strana majú záujem začleniť sa do Strany európskych socialistov.

Súčasť frakcie

Je úplne prirodzené, že našou prvou ambíciou bude pôsobiť vo frakcii Socialisti a demokrati,“ uviedol Ondruš. „Berúc do úvahy aj volebný výsledok Strany európskych socialistov a stratu časti mandátov oproti doterajšiemu zloženiu EP, nemám najmenšiu pochybnosť o tom, že frakcii Socialisti a demokrati bude záležať na tom, aby bolo jej súčasťou aj šesť slovenských sociálnodemokratických europoslancov,“ vyjadril sa (šesť poslancov zahŕňa okrem Ondruša aj päť europoslancov zvolených za stranu Smer-SD - pozn. SITA).

Ondruš podotkol, že rozumie, čo znamená byť v EP nezaradeným poslancom a zdôraznil, že urobí všetko pre to, aby aj spolu s europoslancami zvolenými za Smer fungovali v rámci frakcie a mali tak dostatočnú politickú silu na presadzovanie svojej agendy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie