• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Susko podá disciplinárny návrh voči sudcom senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde, Kaliňák hovorí o európskej hanbe

Susko podá disciplinárny návrh voči sudcom senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde, Kaliňák hovorí o európskej hanbe

Vláda má zaplatiť pokutu takmer 20-tisíc eur pre rozhodnutie ESĽP o porušení práv sudkyne Cvikovej.

18.6.2024 (SITA.sk) - Minister spravodlivosti Boris Susko podá disciplinárny návrh voči sudcom senátu Juraja Klimenta na Najvyššom súde SR. Zároveň „vyvodí aj ďalšie právne kroky na vyvodenie zodpovednosti“. Oznámil to v utorok na tlačovej besede.

Dôvodom je minulotýždňové rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) o porušení práv sudkyne Denisy Cvikovej. Sudkyňu vtedajšieho Okresného súdu Bratislava I Cvikovú zadržali a obvinili z prijímania úplatku v rámci policajnej akcie Búrka v marci 2020.

Do októbra daného roku bola aj väzobne stíhaná. Väzba bola podľa ESĽP predĺžená nezákonne a sudkyňa tak bola niekoľko mesiacov vo väzbe nezákonne. Za zistené porušenia práv sťažovateľke priznal ESĽP 19 500 eur z titulu nemajetkovej ujmy.

Neakceptovateľná hanba

Z rozhodnutia ESĽP podľa podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka (Smer-SD) vyplýva, že na Najvyššom súde SR „nemáme sudcov, ale politických aktivistov, ktorí sa bez akéhokoľvek návrhu prokuratúry alebo orgánov činných v trestnom konaní rozhodli, že je dobré, aby niektorí ľudia boli obmedzení na slobode a boli v nezákonnej väzbe“.


Kaliňák zdôraznil, že rozhodovali svojvoľne a je to „neakceptovateľná hanba v celej Európskej únii“. Rozhodnutie ESĽP podľa Kaliňáka potvrdilo európsku hanbu slovenskej justície reprezentovanej na Najvyššom súde, predovšetkým senátom 5T.

Vláda musí zaplatiť pokutu

Vláda SR má zaplatiť pokutu takmer 20-tisíc eur. Kaliňák však chce, aby bola zosobnená.


„Nielenže musíme urobiť opatrenia, ktoré budú znamenať, že to bude musieť uhradiť konkrétny vinník, ale predovšetkým z môjho pohľadu je to potvrdením, že za posledné štyri roky dochádzalo k veľmi hrubému a vážnemu porušovaniu ústavy a zneužívaniu trestného práva,“ dodal.


Podľa svojich slov by rád počul zo strany príslušných sudcov ospravedlnenie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie