• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Sudca Sobolovský stíhaný pre viacnásobné prieťahy v kauze Kočnerových zmeniek by sa chcel vrátiť do práce

Sudca Sobolovský stíhaný pre viacnásobné prieťahy v kauze Kočnerových zmeniek by sa chcel vrátiť do práce

Podľa Michala Sobolovského môžu za prieťahy jeho zdravotné problémy alebo vyhorenie, a taktiež skutočnosť, že mal na starosti viac ako 1000 spisov.

2.3.2023 (SITA.sk) - Na pôde Najvyššieho správneho súdu SR vo štvrtok pokračuje disciplinárne pojednávanie s bratislavským sudcom Michalom Sobolovským stíhaným pre viaceré prieťahy v konaní.

Sudkyňa spravodajkyňa na začiatku pojednávania oznámila, že disciplinárne obvinený požiadal o zrušenie dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu. Súd o žiadosti bude rozhodovať, ale v inom zložení senátu.

Čelil piatim disciplinárnym návrhom

Sudca Okresného súdu Bratislava V pôvodne čelil spolu piatim disciplinárnym návrhom. V jednej z vecí súd už rozhodol v októbri 2022, keď Michalovi Sobolovskému uložil disciplinárnu sankciu v podobe zníženia platu o 20 percent na dobu troch mesiacov za spolu 20 skutkov, v rámci ktorých nevypracoval načas rozsudok. Podľa návrhu predsedníčky Okresného súdu Bratislava V by však mal byť zbavený funkcie sudcu.

Disciplinárne obvinený ešte minulý rok na svoju obhajobu skonštatoval, že dôvodov na nevypracovanie viacerých rozsudkov v zákonnej lehote bolo viacero. Spomínal napríklad zdravotné problémy alebo vyhorenie, a taktiež skutočnosť, že mal na starosti viac ako 1000 spisov. Tiež tvrdil, že po tom, čo zastavil konanie v jedom zo sporov o vyplatenie miliónových televíznych zmeniek, ktoré požadoval Marian Kočner, sa ho snažili zo súdu „vytlačiť".

Dočasne pozastavený výkon funkcie

Momentálne má Michal Sobolovský dočasne pozastavený výkon funkcie sudcu. Zároveň podľa vlastných slov čelil aj trestným oznámeniam zo strany vedenia súdu.

Sudcovi sa v rámci návrhov na disciplinárne stíhanie vyčítajú aj neodôvodnené pracovné absencie a pôvodne aj to, že po pozastavení výkonu funkcie sudcu nevrátil na súd spisy, ktoré mal doma. Podľa prezentovaných informácií však tak už urobil.

V Threeme mal označenie "Slimák"

Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava V žiadala ešte začiatkom roka 2020 vtedajšieho ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby konal v prípade sudcu Michala Sobolovského. Konkrétne od ministra požadovali, aby v prípade sudcu podal návrh na dočasné pozastavenie jeho funkcie.

Návrhu nakoniec v júni 2020 vyhovel disciplinárny senát Súdnej rady SR. Sudca 30. januára 2020 verejne vystúpil v súvislosti s prípadom zmeniek televízie Markíza a žiadal odchod vedenia Okresného súdu Bratislava V. Podľa neho totiž niekto zo súdu vyniesol informáciu Marianovi Kočnerovi o tom, že pre originál zmeniek si príde polícia. Ešte pred vyšetrovateľmi ich však zo súdu vyzdvihol advokát Kočnera Andrej Šabík. Michal Sobolovský tiež kritizoval spôsob prerozdeľovania spisov na súde.

Rada okresného súdu argumentovala pri návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie Michalovi Sobolovskému prieťahmi v rozhodovaní či komunikáciou Kočnera cez aplikáciu Threema. Sudcu Michala Sobolovského v nej pritom spomínali pod označením „Slimák“, nie však v súvislosti s ovplyvňovaním rozhodovania.

Michal Sobolovský je sudcom Okresného súdu Bratislava V a pojednával civilný spor o zmenkách televízie Markíza medzi spoločnosťou Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, Pavlom Ruskom a spoločnosťou Markíza Slovakia. Vo veci však nerozhodol, kým sa nezačalo viesť trestné konanie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie