• Dnes je: Streda 18. septembra 2024 meniny má Eugénia

Štyri okresy Slovenska majú červenú výstrahu. Meteorológovia priblížili, kde najviac prší a hrozia povodne

Štyri okresy Slovenska majú červenú výstrahu. Meteorológovia priblížili, kde najviac prší a hrozia povodne

Najvyššia červená výstraha tretieho stupňa pred dažďom je vydaná pre okresy Malacky, Myjava, Senica a Skalica.

Slovensko sa v piatok rozdelilo na dve polovice, kým na východe môže byť aj 27 stupňov Celzia, západ bude „bičovať“ výdatný dážď, silno tam zafúka a je chladno.

„Predpovedné modely od skorých ranných až do poludňajších hodín predpokladajú ešte vyššiu intenzitu zrážok ako sme zaznamenali vo štvrtok, reálne tak môže v exponovaných lokalitách dosahovať aj viac ako 8 až 10 mm za hodinu,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti Facebook.

Výdatný a trvalý dážď zasahuje najmä Záhorie a okolie Malých Karpát. „Od včerajších skorých ranných hodín napršalo v spomínaných regiónoch už 40 až 60 mm, v ostatných regiónoch na západe 5 až 20 mm,“ priblížili meteorológovia v piatok ráno s tým, že smerom na východ zrážky klesajú. „Od osi Dolný Kubín – Lučenec sme ich doposiaľ zaznamenali len výnimočne,“ doplnili.



Výstrahy pred silným dažďom

Najvyššia červená výstraha tretieho stupňa pred dažďom je vydaná pre okresy Malacky, Myjava, Senica a Skalica. „Od štvrtku do pondelku večera tu môže spadnúť až 200 mm zrážok,“ upozorňuje SHMÚ na svojom webe.


Oranžová výstraha druhého stupňa pred dažďom platí v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín, Topoľčany, Hlohovec, Piešťany, Trnava, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca aj Žilina a až do pondelku večera tu môže úhrn zrážok ojedinele dosiahnuť 120 až 180 mm.

Varovanie prvého stupňa žltej farby je platné pre celý Banskobystrický kraj a okresy Partizánske, Prievidza, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice aj Tvrdošín a napršať od piatka do pondelku večera môže 70 až 120 mm.


Výstrahy prvého, druhého aj tretieho stupňa vydané na piatok, sobotu a nedeľu.

Hrozia povodne z trvalého dažďa

Ako informovali meteorológovia, výdatné zrážky sa už prejavujú aj na vodných tokoch. „Prvú odozvu vidíme v povodí Myjavy, menších tokoch v Malokarpatskej oblasti a stúpať začala aj Morava a Dunaj,“ okomentovali situáciu.


Pre Záhorie je vydaná aj najvyššia červená hydrologická výstraha tretieho stupňa. „Vzhľadom na predpokladané zrážky v českom povodí Moravy očakávame na jej slovenskom úseku a jej prítokoch výrazný vzostup vodných hladín s prekročením stupňa povodňovej aktivity (SPA) a je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov,“ upozornil SHMÚ.


Varovania druhého stupňa (oranžová farba) je v platnosti pre väčšinu okresov západného Slovenska, v povodí stredného Váhu, Malého Dunaja a pre okres Bratislava na Dunaji. Pre niektoré časti Slovenska je vydaná aj hydrologická výstraha prvého stupňa (žltá farba).


„Očakávané vzostupy, predovšetkým v období od piatka do nedele, dosiahnu a prekročia na Morave 3. SPA, na Dunaji 1. – 2. SPA a na ostatných tokoch, predovšetkým západného Slovenska 1. – 3. SPA,“ predpovedajú meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa pred silným vetrom vydaná na piatok 13. septembra 2024.

Varovanie pred silným vetrom


Okrem dažďa meteorológovia varujú aj pred silným vetrom. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Myjava, Komárno, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica a Trnava. „Prechodne sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu a krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ uvádza SHMÚ.


Výstraha prvého stupňa pred silným vetrom vydaná na piatok 13. septembra 2024.



Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 17. september 2024

horoskopy na dnes utorok 17 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 17. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak ste niečo sľúbili, mali by ste sľub dodržať. Viete, že niet nad dobré vzťahy. Bude sa dariť ľuďom, ktorí budú vybavovať stránky na súde a v banke.

Býk 21.4. - 21.5.

Nadišiel čas, aby ste splnili sľuby, ktoré sa od vás očakávajú. Ak budete ich splnenie odďaľovať, prestanú vás brať vážne. To by vás iste veľmi mrzelo. Naplno sa vo veci angažujte.Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Váš zmysel pre povinnosť vás núti k plnému nasadeniu. Podriaďte vaše záujmy len existenčnej nutnosti. Nenechajte sa strhnúť k nepremysleným činom.

Rak 22.6. - 22.7.

Rozhýbte sa, mali by ste riešiť nejakú chúlostivú otázku. Poobede sa vo vašej blízkosti objaví osoba, ktorá vás neobyčajne priťahuje.




Všetky Horoskopy pre Utorok 17. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie