• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Štát vám zdaní neresti. Za ktoré od vás vytiahne viac peňazí?

Štát vám zdaní neresti. Za ktoré od vás vytiahne viac peňazí?

A hoci sú odporúčania expertov globálne, nemusíme dlho polemizovať, či medzi krajiny, ktoré dlhodobo zápasia s týmto problémom, patrí aj Slovensko.

Ficova vláda v stredu schválila nové dane z nerestí. Novela o spotrebnej dani z tabakových výrobkov a nový zákon o dani zo sladených nápojov, zdá sa, majú spoločného menovateľa. Tým je vyššie zdanenie produktov, ktoré škodia viac na úkor tých, ktoré škodia menej – pri fajčení je daň najvyššia na klasické tabakové výrobky, nižšie sú zdanené bezdymové tabakové produkty alebo elektronické cigarety.

V prípade sladených nápojov je daň odstupňovaná podľa množstva pridaného cukru, prírodné produkty zostávajú bez dane. Pozrime sa, prečo môže byť táto cesta správna.

V polovici mája usporiadali dve prestížne inštitúcie v oblasti vedy a výskumu – Univerzita Oxford a Brunelová univerzita v Londýne – medzinárodné fórum expertov na oblasť zdravotných politík.

Ľudia nezmenia svoje návyky

Cieľom bolo hľadať odpoveď na neúnosnú záťaž zdravotných systémov po celom svete a v dôsledku narastajúceho trendu chronických neprenosných ochorení – teda tých, ktoré sú prevažne spôsobné nezdravým životným štýlom.

A hoci sú odporúčania expertov globálne, nemusíme dlho polemizovať, či medzi krajiny, ktoré dlhodobo zápasia s týmto problémom, patrí aj Slovensko. História podľa expertov ukazuje, že doterajšie snahy vlád riešiť neresti cestou reštrikcií a jednoduchého „mechanického“ zvyšovania daní nie sú najoptimálnejšie spôsobom, ako záťaž zdravotných systémov znížiť.

Ľudia jednoducho nezmenia svoje návyky a zaužívané spotrebiteľské správanie, len preto že im tovar, na ktorý si zvykli alebo sú na ňom dokonca závislí zdražie, najmä nie v krajinách s vyššími príjmami.

Verejné osvetové kampane

Navrhujú však jednoduchšiu a inovatívnejšiu stratégiu, ktorá sa viac približuje k spotrebiteľskej realite. Takouto stratégiou je motivácia ľudí k menej rizikovému správaniu. Inými slovami motivácia prechodu od vysokorizikových produktov k produktom so zníženým rizikom.

Experti sú presvedčení, že vlády by mali zvážiť opatrenia na zvyšovanie povedomia o menej rizikových produktoch, napríklad formou verejných osvetových kampaní, či stanovením pravidiel pre obsah cukru a ďalších látok v produktoch.

Zameranie sa na znižovanie rizikového správania by podľa expertov pomohlo znížiť výdavky domácností i vlád. Zlepšenie kvality života ľudí by zároveň znížilo aj rozsiahle ekonomické straty v dôsledku poklesu priemernej dĺžky veku a produktivity, ktoré sú dôsledkom chronických ochorení produktívnej časti populácie.

Pokles zdravotných nákladov o 13 percent

Profesor Francesco Moscone, ktorý pôsobí na Brunel Business School v Londýne a tiež na Univerzite Ca‘ Foscari v Benátkach to zhrnul nasledovne: „Môžete znížiť počet hospitalizácií, ušetriť výdavky na zdravotnú starostlivosť a v konečnom dôsledku aj veľa zdrojov. Je na politikoch, aby sa rozhodli, ako tieto zdroje investujú.“

Z jeho výskumu na talianskej populácii vyplýva, že ak by len polovica tamojších fajčiarov prešla z cigariet na menej škodlivé alternatívy, zdravotný systém by mohol ušetriť 722 miliónov eur ročne. Moscone spolupracoval aj na obdobnom výskume v Anglicku.

Jeho záverom bolo, že prechod polovice fajčiarov na alternatívy by prinieslo pokles zdravotných nákladov o 13 %, čo sa rovná sume 500 mil. libier (580 mil. EUR). Podobné dáta na Slovensku asi nezískame, inšpirovať však určite môžu aj tie zo zahraničia.

Závery stretnutia expertov z by sa dali zhrnúť do troch bodov:

„Vysoko rizikové správanie, ako fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, nezdravé stravovacie návyky a sedavý spôsob života enormne zaťažujú zdravotný systém.“

„Výdavky sú vyvolané najmä nezdravou spotrebou vrátane fajčenia a cukru. Politikom musíme poradiť cielené opatrenia zamerané na minimalizáciu nezdravej spotreby.“

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie