• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Soul po kampani balónov s odpadom pozastavuje vojenskú dohodu so Severnou Kóreou

Soul po kampani balónov s odpadom pozastavuje vojenskú dohodu so Severnou Kóreou

Rozhodnutie vstúpi do platnosti, keď Soul oficiálne upovedomí Kórejskú ľudovodemokratickú republiku.

4.6.2024 (SITA.sk) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a rada vlády v utorok schválili návrh na pozastavenie vojenskej dohody so Severnou Kóreou z roku 2018 a obnovenie vojenských aktivít v prvej línii.

Rozhodnutie, ktorému predchádzala severokórejská kampaň s balónmi s odpadom, vstúpi do platnosti, keď Soul oficiálne upovedomí Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR).

Podobné aj silnejšie kroky

Na rozhodnutie Soulu KĽDR bezprostredne nereagovala, ale obnovenie juhokórejských palebných cvičení a propagandistické vysielanie z reproduktorov v pohraničí pravdepodobne podnieti Pchjongjang podniknúť podobné alebo silnejšie kroky.

Zmienená dohoda o znížení napätia, ktorú znepriatelené Kórey dosiahli v krátkom období zmierovania, vyžadovala od oboch krajín ukončenie nepriateľských činov v pohraničí. To zahŕňalo cvičenia s ostrou paľbou, letecké manévre či psychologický boj.

Soul dohodu pozastavil

Juhokórejský premiér Han Tok-su sa počas stretnutia kabinetu vyjadril, že dohoda z roku 2018 oslabila pripravenosť juhokórejskej armády v čase, keď severokórejské provokácie predstavujú reálnu hrozbu pre verejnosť.

Okrem kampane, v rámci ktorej Sever vyslal na Juh stovky balónov s odpadom, v tejto súvislosti spomenul aj testy zbraní schopných niesť jadrové hlavice, či údajné rušenie GPS signálu v Južnej Kórei. Soul pritom spomenutú dohodu čiastočne pozastavil už v novembri, keď KĽDR vyslala na orbitu svoj prvý špionážny satelit.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie