• Dnes je: Pondelok 13. mája 2024 meniny má Servác

Smer-SD ako najstabilnejšia strana? Hra na populizmus a prisilné vyjadrenie, kritizuje politologička

Smer-SD ako najstabilnejšia strana? Hra na populizmus a prisilné vyjadrenie, kritizuje politologička

Vyjadrenia lídrov politických strán pred voľbami podľa politologičky vždy demonštrujú silu a vieru v neotrasiteľný úspech.

Uvádzať Smer-SD ako najstabilnejšiu politickú stranu na Slovensku je v kontexte histórie samostatnosti krajiny od roku 1993 prisilné vyjadrenie. Pre agentúru SITA to uviedla politologička z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Renáta Dulinová Bzdilová.

Reagovala tým na sobotňajšie vyhlásenie predsedu vlády SR a volebného lídra strany Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý po slávnostnom sneme strany vyhlásil, že Smer-SD je najstabilnejšou politickou stranou v našej krajine a myslí si, že majú šancu na skvelý výsledok aj v ďalších voľbách.

Demonštrácia sily a viery v úspech

„Medzi najstabilnejšie politické strany na Slovensku patrí Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré okrem posledného volebného obdobia, malo stále zastúpenie v Národnej rade SR a tiež Slovenská národná strana (SNS), ktorá na Slovensku existuje od roku 1990. Počas celého tohto obdobia bola len dvakrát mimo parlamentu, a to v roku 2002 a 2012,“ priblížila politologička.


Vyjadrenia lídrov politických strán pred voľbami však podľa nej vždy demonštrujú silu a vieru v neotrasiteľný úspech. „Je to jednak takzvaná povinná jazda, kedy samotný líder musí byť presvedčený o úspechu, inak by do politického boja nešiel a na druhej strane, aby motivoval svojich voličov k odovzdaniu hlasu. Po voľbách je totiž lepšie stáť na strane víťazov a získať tak kus úspechu aj pre seba,“ myslí si Dulinová Bzdilová.


Podobne je to podľa nej aj s očakávaním skvelého výsledku a tiež vyjadrením Petra Pellegriniho, že na Smer-SD sa v tejto kampani bude veľmi silno útočiť.


„Z nálad, ktoré panujú v súčasnosti v spoločnosti, je predčasné robiť takého závery. Ostrá politická kampaň sa ešte len začne a do 29. februára 2020 je pomerne ďaleko. No viesť defenzívnu kampaň nestačí,“ poznamenala politologička.

Narastá miera extrémizmu

Premiér v sobotu taktiež povedal, že si nemyslí, že obvinenie Roberta F. z podnecovania rasovej nenávisti stranu nejako poškodí. Priblížil, že išlo o komentovanie rozhodnutia súdu a nepresadzovalo sa v ňom rovnaké stanovisko ako zaujal Milan Mazurek (ĽSNS). Opätovne vyhlásil, že je dôležité, aby definitívne rozhodnutie v tejto veci prijali prokuratúra a polícia.


„Narastá nám miera extrémizmu v spoločnosti, a to medzi mladými ľuďmi, obzvlášť medzi prvovoličmi. Klesá dôvera v demokraciu a jej inštitúcie. Na tieto veľmi negatívne trendy nielen na Slovensku, ale v celej Európskej únii upozorňujú viaceré štúdie a prieskumy. Práve v takýchto situáciách je mimoriadne dôležité, aby zástupcovia koaličných strán nepodnecovali k rasizmu, xenofóbii či šovinizmu. Nevytvárali strašiakov z tém, akými sú migrácia či podpora rovnosti medzi ľuďmi vo všeobecnosti,” zdôraznila Dulinová Bzdilová.


Takéto krátkodobé prihrievanie si „politickej polievočky“ či získavanie lacných politických bodov destabilizuje podľa politologičky našu spoločnosť a namiesto skvalitnenia školstva, zdravotníctva a súdnictva hrá na populizmus a šírenie neopodstatneného strachu.


„Pánovi premiérovi by malo záležať v prvom rade na dobre Slovenska a vzdelávaní jeho obyvateľov, nie na tom, či jeho materskú stranu podobné vyhlásenia poškodia, alebo naopak, posilnia,“ dodala Dulinová Bzdilová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 13. máj 2024

horoskopy na dnes pondelok 13 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 13. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pre dnešok platí: trpezlivosť ruže prináša. Každé prenáhlenie sa môže prejaviť len negatívne. Usilujte sa ovládať, zvlášť ak narodení na začiatku znamenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Profesionálne úspechy a zdravie budú výborné. V medziľudských vzťahoch to však môže zaškrípať. Treba vám viac ohľaduplnosti a tolerantnosti k okoliu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Hoci je všedný deň, vy si ho premeníte na sviatok. Budete aktívni a urobíte niečo pre upevnenie vzťahu s človekom, na ktorom vám záleží. Postačí málo.

Rak 22.6. - 22.7.

Predpoludním sa prejaví váš ľahkovážny prístup k peniazom, popoludní sa už ozve svedomie. Vyhľadáte kontakty alebo prijmete pozvanie. Pozor na zdravie!




Všetky Horoskopy pre Pondelok 13. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie