• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Skrytá privatizácia vody môže pripraviť obce o kontrolu nad kritickou infraštruktúrou, PS vyzýva Tarabu k činom (video)

Skrytá privatizácia vody môže pripraviť obce o kontrolu nad kritickou infraštruktúrou, PS vyzýva Tarabu k činom (video)

Zľava: Poslanci za Progresívne Slovensko Jana Hanuliaková, Martin Dubéci a Michal Sabo na tlačovej besede o privatizácii vody.

Skrytá privatizácia vody môže pripraviť obce o kontrolu nad kritickou infraštruktúrou, minister Taraba musí konať. Vyhlásili to poslanci opozičnej strany Progresívne Slovensko (PS) v reakcii na činnosť ministra životného prostredia Tomáša Tarabu.

Hra na národniarov

Podľa ich vyjadrení minister uteká od zodpovednosti, hoci na východe Slovenska hrozí skrytá privatizácia vody. Ako uviedol predseda poslaneckého klubu Martin Dubéci, namiesto riešenia situácie spochybňuje Najvyšší kontrolný úrad, ktorý problém odhalil.

„Minister nedokáže jasne povedať, že nedovolí, aby obce a mestá prišli o kontrolu nad svojou kritickou infraštruktúrou. Je mu zjavne ukradnuté, či budú mať ľudia na Slovensku pitnú vodu, udržateľný sociálny štandard či prírodu, na ktorú môžu byť hrdí. V tejto vláde sa hrajú na národniarov a sociálnych demokratov, ale pri skrytej privatizácii vody vajatajú,” vyhlásil Dubéci.

Prevzatie zodpovednosti

Poslanec strany Michal Sabo pripomenul, že PS ministra Tarabu na zistenia NKÚ vrátane rizika skrytej privatizácie vody upozorňovalo opakovane. Odpoveďou boli arogantné útoky a klamstvá.

„Napriek tomu sa zdá, že ministra Tarabu sme konečne dotlačili k tomu, aby sa téme začal venovať. Minulý týždeň povedal, že by štát mohol prevziať akcie tých obcí, ktoré nemajú záujem si ich uplatňovať. Po týždňoch nečinnosti a spochybňovania faktov prišla prvá správna reakcia. Budeme pozorne sledovať, či nezostane len pri slovách,” vyhlásil Sabo s tým, že štát takto môže zabezpečiť, že bude postarané o všetky obce. „V tejto kritickej situácii by štát mal na seba prevziať povinnosť zásobovania ľudí pitnou vodou, ale aj budovanie a modernizáciu infraštruktúry, ktorá je už miestami aj dve desaťročia po svojej životnosti,” zdôraznil Sabo.

Neprístupná pitná voda

Skrytá privatizácia podľa poslankyne Jany Hanuliakovej neznamená, že obce prídu priamo o akcie, ale ich prevodom na dlhopisy strácajú možnosť podieľať sa na rozhodovaní o hospodárení vodárenskej spoločnosti.

„Budovaniu verejných vodovodov a kanalizácií sa v PS venujeme dlhodobo, preto aj teraz bijeme na poplach. Je alarmujúce, že na Slovensku je stále viac ako pol milióna ľudí bez bezpečného prístupu k pitnej vode. Ak NKÚ navyše upozorňuje na riziko skrytej privatizácie, vláda musí konať,” uzavrela Hanuliaková.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie