• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Šimkovičovej ministerstvo si posvietilo na Slovenské národné múzeum, vnútorný audit odhalil viaceré nedostatky

Šimkovičovej ministerstvo si posvietilo na Slovenské národné múzeum, vnútorný audit odhalil viaceré nedostatky

Nedostatky boli zistené aj pri inventarizácii majetku, preukázateľnosti účtovných záznamov a účtovníctva.

18.7.2024 (SITA.sk) - Vnútorný audit v Slovenskom národnom múzeu (SNM), ktorý vykonalo Ministerstvo kultúry (MK) SR, odhalil 17 nedostatkov.

Ako informovala Alžbeta Stanislavová z odboru komunikácie ministerky kultúry, nedostatky sa týkali napríklad interných smerníc, výkonu základnej finančnej kontroly, ale napríklad aj dodržiavania pracovného času zamestnancov či zatrieďovania príjmov a výdavkov.

Doplnila, že nedostatky boli zistené aj pri inventarizácii majetku, preukázateľnosti účtovných záznamov a účtovníctva, vykazovaní údajov vo finančných výkazoch o príjmoch, a tiež v oblasti zverejňovania údajov o vyhotovených objednávkach a faktúrac, či zverejňovania zmlúv v Centrálnom registri zmlúv, ale i ďalších.

„Vedenie rezortu našlo viacero pochybení aj pri rekonštrukciách národných kultúrnych pamiatok, ako napríklad múzea Betliar, Spišského hradu či hradu Krásna Hôrka, ktorý nie je zrekonštruovaný ani 12 rokov od ničivého požiaru. V súvislosti s dlhodobou rekonštrukciou hradu Krásna Hôrka došlo aj ku viacerým manažérskym zlyhaniam,“ uviedla Stanislavová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie