• Dnes je: Sobota 06. júla 2024 meniny má Patrícia, Patrik

Šimečka: Rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu. Mrzí ma však, že vláda presadila amnestie pre svojich ľudí

Šimečka: Rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu. Mrzí ma však, že vláda presadila amnestie pre svojich ľudí

To je zlá správa pre spravodlivosť aj bezpečnosť ľudí na Slovensku, uviedol predseda progresívcov.

3.7.2024 (SITA.sk) - Predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, no mrzí ho, že vláda dosiahla svoje, a to znižovanie trestov a skracovanie premlčacích lehôt pre zlodejov, korupčníkov a ďalších páchateľov trestných činov.

Presadili amnestie pre svojich ľudí

Presadili amnestie pre svojich ľudí, na hulváta a proti verejnému záujmu. To je zlá správa pre spravodlivosť aj bezpečnosť ľudí na Slovensku,“ uviedol v statuse na sociálnej sieti. Podotkol ale, že sa potvrdilo, že časť novely bola v rozpore s ústavou, čo ÚS SR konštatoval napríklad pri spätnom otváraní dohôd o vine a treste, alebo použití nezákonného dôkazu v prospech obvineného.

To samo osebe je obrovské zlyhanie vlády a ministerstva spravodlivosti, a som rád, že sme týmto deštruktívnym návrhom zabránili,“ vraví šéf progresívcov.

Takto sa nesmú prijímať zákony

Podľa Šimečku sa tiež potvrdilo, že dôvody na použitie skráteného legislatívneho konania musia byť dôkladne uvážené, a nesmú byť použité svojvoľne.

Takto sa jednoducho nemajú prijímať zákony. V PS na to upozorňujeme od začiatku a ústavní sudcovia to dnes verejne potvrdili, hoci rozhodli konzervatívne a v tomto konkrétnom prípade nezastavili celú novelu,“ vyjadril sa. Uviedol tiež, že zápas za právny štát a demokraciu nevzdávajú, či už v parlamente, na námestiach alebo, ak to bude potrebné, aj v podobe podaní na ústavný súd.

Časti vládnej novely Trestného zákona nie sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom na neverejnom zasadnutí pléna Ústavný súd SR, pričom o výsledku informoval predseda súdu Ivan Fiačan.

Podľa nálezu ústavného súdu sú z novely protiústavné len tri body, a to zmeny týkajúce sa prepadnutia majetku; možnosť na súde použiť aj nezákonne získaný dôkaz, ak je v prospech obvineného a právomoc ministra spravodlivosti napadnúť dohody o vine a treste až do troch rokov od ich uzavretia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

ME vo futbale 2024: Výsledky štvrťfinále – piatok 5. júl

me vo futbale 2024 vysledky stvrtfinale piatok 5 jul

6.7.2024 (SITA.sk) - Reprezentácie Španielska a Francúzska sa v piatok prebojovali do semifinále futbalových majstrovstiev v Nemecku. Oba tieto výbery sa stretnú v boji o finále, ich súboj sa uskutoční v utorok 9. júla v Mníchove.

Španieli vo štvrťfinále vyradili domácich Nemcov. Od 51. minúty viedli gólom striedajúceho Daniho Olma, ktorý v úvode stretnutia nahradil zraneného Pedriho.

Na radosť tribún tesne pred uplynutím riadneho hracieho času vyrovnal Florian Wirtz a muselo sa predlžovať.

V extra čase rozhodol v 119. minúte Mikel Merino, ktorý hlavou hlavičkou prekonal Manuela Neuera. Duel bol rozlúčkou na reprezentačnej úrovni pre nemeckého stredopoliara Toniho Kroosa.

Vo večernom štvrťfinále medzi Francúzmi a portugalským tímom gól nepadol v riadnom hracom čase ani v predĺžení napriek šanciam na oboch stranách.

V penaltovom rozstrele sa z deviatich exekútorov pomýlil iba portugalský reprezentant Joao Felix.

Nemýlil sa jeho spoluhráč Cristiano Ronaldo, pre ktorého to bol možno posledný zápas na ME, na nasledujúcom kontinentálnom šampionáte totiž bude mať už 43 rokov.

Zaujímavosťou je, že Francúzi sú už v semifinále napriek tomu, že na turnaji ešte neskórovali z hry.

V skupine si v súboji proti výberu "krajiny galského kohúta" strelili vlastný gól Rakúšania a proti Poliakom strelil gól Kylian Mbappé z pokutového kopu, v osemfinále zdolali Belgičanom vlastným gólom Jana Vertonghena.

V sobotu sú na programe ďalšie dve štvrťfinálové stretnutia. V Düsseldorf si Angličania zmerajú sily so Švajčiarmi a v Berlíne Holanďania vyzvú Turkov.

ME vo futbale 2024 – výsledky (piatok 5. júl 2024)

  • štvrťfinále

STUTTGART

Španielsko - Nemecko 2:1 po predĺžení (1:1, 0:0)

Góly: 51. Olmo, 119. Merino - 89. Wirtz, ČK: 120.+ Carvajal (Šp.) po druhej ŽK

HAMBURG

Portugalsko - Francúzsko 0:0 po predĺžení, na pok. kopy: 3:5

ME vo futbale 2024

  • zostávajúci program

sobota 6. júla: Anglicko - Švajčiarsko (Düsseldorf, 18.00), Holandsko - Turecko (Berlín, 21.00)

semifinále

utorok 9. júla: Španielsko - Francúzsko (Mníchov, 21.00)

streda 10. júla: Holandsko/Turecko - Anglicko/Švajčiarsko (Dortmund, 21.00)

finále

nedeľa 14. júla: víťazi semifinále (Berlín, 21.00)


Počasie