• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Seniori sú štátu ukradnutí, tvrdia analytici. Na pomoc v očkovacej kampani prichádzajú mimovládky (video)

Seniori sú štátu ukradnutí, tvrdia analytici. Na pomoc v očkovacej kampani prichádzajú mimovládky (video)

S vlastnou iniciatívou prišla napríklad aj mimovládna organizácia MEMO 98, ktorá pripravila voľne dostupné video.

Už týždeň sa na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 môžu prihlásiť aj Slováci vo veku nad 50 rokov.

Ministerstvo zdravotníctva SR otvorilo ďalšiu fázu Národnej stratégie očkovania z dôvodu „prekvapivo“ nízkeho záujmu verejnosti. Potvrdila to na tlačovej konferencii štátna tajomníčka rezortu Jana Ježíková.

Analytická stránka Dáta bez pátosu však upozorňuje, že doterajším správaním sa v rámci očkovacej stratégie štát seniorom hovorí, že sú mu „ukradnutí“. Vírus SARS-CoV-2 pritom najviac ohrozuje práve ich.

„Niežeby nezomierali aj normálne, nad 80 rokov je ročná miera umierania 10 percent, ale 1 000 len na COVID je veľa. Toľko ľudí nezomrelo vo Fínsku a ani v Nórsku spolu vo všetkých vekových skupinách za celú koronu,“ uvádzajú na sociálnej sieti.

Napriek tomu, že očkovanie predstavuje pre seniorov tú najlepšiu možnosť, ako sa pred koronavírusom ochrániť, štát sa v snahe o záchranu starších ročníkov snažia supľovať rôzne mimovládne organizácie.

Testovanie pred očkovaním

Za tri mesiace sme podľa matematikov projektu Dáta bez pátosu zaočkovali 57-tisíc seniorov, čo predstavuje 32 percent staršej populácie. „Nenašli sme hodinu času a 50 eur odmenu na jedného seniora pre zdravotníka/záchranára/doktora, aby zašli k seniorovi domov a zaočkovali dodatočných 57-tisíc seniorov, aby sme sa dorovnali Čechom, alebo 2 x 57-tisíc seniorov, aby sme sa dorovnali Islandu,“ píšu analytici.


Dáta bez pátosu dlhodobo kritizujú štát za „preferovanie“ testovania pred očkovaním. Poukazujú na to aj teraz, keď vláda v apríli rozhodla o novej testovacej stratégii a predĺžila zmluvy mobilným odberovým miestam (MOM) až do konca júna 2021.

Neekonomické riešenie

Matematici obviňujú ministerstvo zdravotníctva aj z nesprávneho využitia finančných prostriedkov. „Nenašlo sa 150 zdravotníkov do sanitiek, aby obehli za dva mesiace s 22 pracovnými dňami každý deň osem seniorov a spolu ich 57 000 zaočkovali,“ poznamenali.

Podľa ich slov sa však radšej zaplatí tisícom zdravotníkov, ktorí slúžia po víkendoch v MOM-kách a radšej sa pošle denne 50 sanitiek k chorým seniorom, aby sa potom o nich v nemocnici dva až tri týždne starali na lôžkach s umelou pľúcnou ventiláciou (UPV).


Ako krok vedľa vidia aj „otvorenie“ kostolov. Nejde úplne o otvorenie, slúženie svätých omší a liturgických obradov počas Veľkej noci je naďalej možné iba online formou. Povolené sú len úkony individuálnej duchovnej služby a individuálnej pastoračnej služby.

Druhé štádium

Ježíková na otázku, či by sa štát nemal sústrediť na zvýšenie miery zaočkovanosti medzi najstaršími Slovákmi, odpovedala, že sa aktuálne nachádzame v druhom štádiu, v ktorom sa tento problém rieši.


„Prvú líniu máme za sebou, a to sú tí, ktorí sa prihlásili sami alebo ich prihlásili deti a boli schopní prísť do vakcinačného centra,“ uviedla Ježíková. Dodala, že už je spustená telefonická linka pre tých ľudí, ktorí sa nevedia na očkovanie prihlásiť inak.

Podľa jej slov sa chystajú chodiť za takýmito ľuďmi aj domov. S ich vytipovaním pomáhajú aj samosprávy. Čakajú však na dodanie americkej jednodávkovej vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá by mala doraziť 19. apríla.

Mimovládky

Štátna tajomníčka tiež predstavila ďalšiu bezplatnú telefonickú infolinku, ktorú prevádzkuje Slovenská katolícka charita. Prostredníctvom nej sa seniori alebo ľudia bez prístupu k internetu môžu s pomocou asistentov prihlásiť na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

„Uvedomujeme si, že množstvo seniorov žije vo svojich domácnostiach samých, častokrát oddelení od rodiny. Mnohí nemajú prístup k internetu a zdá sa pre nich takmer nemožné registrovať sa na očkovanie proti vírusu,“ uvádzajú na margo projektu na sociálnej sieti.


Kriticky sa v tomto smere dá pozrieť aj na samotnú očkovaciu kampaň ministerstva s názvom Vakcína je sloboda, ktorá je vzhľadom na zameranie sa na komunikáciu cez sociálne siete pre seniorov nevhodná.

V „ďalšej fáze“, ako uvádzajú na stránkach rezortu, sa chcú preto sústrediť aj na seniorov a ľudí s rizikovými diagnózami. S týmto cieľom oslovili približne 20 neziskových a pacientských organizácií a záujmových združení.

Prihovárajú sa Kňažko aj Krčméry

S vlastnou iniciatívou prišla napríklad aj mimovládna organizácia MEMO 98, ktorá pripravila voľne dostupné video. V ňom sa práve seniorom prihovárajú rôzne slovenské osobnosti, ktoré sú seniorom vekovo bližšie a zároveň predstavujú najdôveryhodnejšie zdroje v aktuálnej pandémii.


V úvode hovorí Milan Kňažko, ktorý ochorenie COVID-19 sám prekonal. Rozpráva o svojich vlastných zážitkoch s vírusom a následkoch, ktoré mu ostali aj po prepustení z nemocnice. O nebezpečenstve, ktoré COVID predstavuje, následne hovorí lekár Vladimír Krčméry.

Vo videu sa ďalej virológ Boris Klempa venuje procesu schvaľovania vakcín. O ich vedľajších účinkoch hovorí infektológ Pavol Jarčuška. V závere sa opäť objaví Milan Kňažko, ktorý vysvetľuje, prečo sa on sám nechá očkovať. „Riziko, že sa mi niečo stane tým, že sa nechám očkovať, je minimálne vo vzťahu k riziku, ktoré ma čaká, ak sa očkovať nedám,“ dodal.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie