• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Šeliga označil stiahnutie fotografie Kučerku z databázy hľadaných osôb za nezmyselné, polícia môže umožniť jeho voľný pohyb

Šeliga označil stiahnutie fotografie Kučerku z databázy hľadaných osôb za nezmyselné, polícia môže umožniť jeho voľný pohyb

Expert hnutia Demokrati na spravodlivosť upozorňuje, že slovenská databáza je prepojená s medzinárodnou organizáciou Interpol.

19.2.2024 (SITA.sk) - Rozhodnutie stiahnuť fotografiu expolicajta Mariána Kučerku z policajnej databázy hľadaných osôb je nelogickým krokom, ktorý nedáva zmysel, pretože mu môže umožniť voľný pohyb. Tvrdí to mimoparlamentná strana Demokrati.

Doposiaľ nevysvetlené rozhodnutie

Podľa exposlanca Národnej rady SR Juraja Šeligu je rozhodnutie stiahnuť fotografiu hľadaného bývalého príslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) rozhodnutím, ktoré doteraz nebolo riadne vysvetlené. Expert hnutia Demokrati na spravodlivosť upozorňuje, že slovenská databáza je prepojená s medzinárodnou organizáciou Interpol.

Ak sa tam Kučerkova fotografia už nenachádza, mohlo by to znamenať, že sa hľadaná osoba sa môže voľne pohybovať po Európe. Kučerka je pritom právoplatne odsúdený, Najvyšší súd SR na neho vydal vlani zatykač za korupciu, odsedieť si má 10 rokov a šesť mesiacov.

Ušli pred zákonom do Bosny a Hercegoviny

Podľa rozsudku prijal úplatky za to, aby polícia neobvinila príbuzného exministra Petra Žigu (v tom čase Smer-SD, dnes Hlas-SD) Štefana Žigu, a tiež za angažovanie sa v kauze daňových podvodov naftárov z firmy Jopi Trade.

Spolu s bývalým šéfom operatívcov NAKA Jánom Kaľavským ušli pred zákonom do Bosny a Hercegoviny, kde požiadali o azyl. Šeliga poukazuje na to, že policajti sú na zmiznutie Kučerkovho mena zo zoznamu skúpi a odvolávajú sa nekonkrétne operatívno-pátracie techniky.

Šeliga hovorí o trestnom čine

„Aká to je technika, stiahnuť fotografiu niekoho koho hľadáte a kto je právoplatne odsúdený? Nemá to byť tak, že ak je niekto hľadaný, jeho fotografia má byť všade, aby v prípade, že ho niekto uvidí, kontaktoval políciu?” hovorí Šeliga a pýta sa, či je Kučerkov identikit ešte v databázach Interpolu, pretože slovenská databáza je prepojená práve s databázami Interpolu.

Ak bol Kučerka vymazaný z databázy Interpolu bez rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý vydal medzinárodný zatykač, ide podľa Šeligu o trestný čin, za ktorý musia byť vyvodené dôsledky. Vyzýva preto zodpovedné orgány na riadne vysvetlenie postupu, inak sa môže verejnosť domnievať, že sa hľadaná osoba môže slobodne pohybovať po Európe a môže vzniknúť podozrenie, že naša polícia jej pomáha.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Nešťastné lezenie na vlakový vozeň, dve deti zasiahol elektrický prúd

nestastne lezenie na vlakovy vozen dve deti zasiahol elektricky prud

27.4.2024 (SITA.sk) - Dve deti v Malackách zasiahol elektrický prúd po tom, čo vyliezli na vlakový vozeň.

Ako informuje bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti, v piatok 26. apríla krátko po 19:00 privolali policajtov na železničnú stanicu v Malackách k dvom zraneným, ktorí sa nachádzali pri odstavenom nákladnom vozni.

Oboch zranených previezli do nemocnice. Poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci trestného činu ublíženia na zdraví.

Viac k téme: Elektrina, Ublíženie na zdraví
Zdroj: SITA.sk - Nešťastné lezenie na vlakový vozeň, dve deti zasiahol elektrický prúd © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie