• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Scholz potvrdil, že bezpečnostné záruky pre Ukrajinu budú čoskoro hotové

Scholz potvrdil, že bezpečnostné záruky pre Ukrajinu budú čoskoro hotové

Referuje o tom web Kyiv Independent.

25.1.2024 (SITA.sk) - Nemecký kancelár Olaf Scholz očakáva, že sa Kyjev a Berlín dohodnú na bezpečnostných zárukách „čoskoro“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Predpokladám, že to čoskoro sfinalizujeme. Mám pocit, že sme blízko záverečnej fáze rokovaní,“ povedal Scholz na stredajšej tlačovej konferencii.

Bilaterálne zmluvy

Krajiny zo skupiny najvyspelejších ekonomík G7 a niekoľko ďalších partnerov sa zaviazali poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky prostredníctvom bilaterálnych zmlúv. Veľká Británia bola prvá, kto dokončil takúto dohodu. Udialo sa tak 12. januára počas návštevy britského premiéra Rishi Sunaka v Kyjeve.

Pomoc pre Ukrajinu

Posledné kolo konzultácií o bezpečnostných zárukách medzi Ukrajinou a Nemeckom sa uskutočnilo v decembri minulého roka. Strany prediskutovali kľúčové body budúcej bilaterálnej dohody a jej právny rámec. Scholz tvrdí, že čoskoro obnoví rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o tejto otázke.

Nemecký kancelár dodal, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, a pripomenul prísľub Berlína poskytnúť Ukrajine v roku 2024 vojenské dodávky vo výške viac ako sedem miliárd eur. Scholz tiež vyzval ostatné členské štáty EÚ, aby zvýšili podporu Kyjevu, keďže čelí ruskej agresii.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj desiatky kusov techniky

moskva na ukrajine stratila dalsich viac ako tisic vojakov prisla aj desiatky kusov techniky

27.4.2024 (SITA.sk) - Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 124 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 465 054 ľudí, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb.

Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o šesť tankov, 14 obrnených bojových vozidiel pechoty a 38 delostreleckých systémov.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 7 268 tankov, 13 971 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 905 delostreleckých systémov.


Počasie