• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

SaS vyzýva Pellegriniho a Fica, aby zastavili Tarabov návrh na jednoduchší výrub stromov

SaS vyzýva Pellegriniho a Fica, aby zastavili Tarabov návrh na jednoduchší výrub stromov

Poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Alojz Hlina.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva prezidenta Petra Pellegriniho a premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby zastavili ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS).

Minister sa snaží presadiť zákon o ochrane prírody, ktorý umožní jednoduchší výrub drevín a pomôže developerom.

Odstraňovať stromy v mestách a prímestských oblastiach by po schválení zákona bolo možné bez akejkoľvek náhrady. SaS sa obracia priamo na prezidenta a predsedu vlády s odôvodnením, že „s Tarabom sa už nedá rozprávať.“

Taraba klamal a zavádzal

Zákon bol bezdôvodne prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, vetovala ho prezidentka Zuzana Čaputová. Prezident Peter Pellegrini má však podľa poslanca Alojza Hlinu z SaS stále politické možnosti tento návrh zmiesť zo stola.

„Zákon je vrátený v parlamente, a to je tá chvíľa, keď môžeme začať novú kapitolu,“ povedal Hlina na tlačovej konferencii a dodal, že má pocit, akoby niektoré návrhy zákonov nepredkladalo ministerstvo životného prostredia, ale ministerstvo ťažobného priemyslu.

„Pán Taraba okrem toho, že klamal a zavádzal, čo všetko je a čo nie je v tom zákone, klamal aj o tom, s kým všetkým to má odkonzultované. Ja som bol na výbore, keď Rudolf Huliak povedal, že ZMOS s tým nemá problém. Potom je prekvapivé, že ZMOS vydal stanovisko, v ktorom jasne hovorí, že návrh je zlý a žiada poslancov, aby návrh stiahli z rokovania,“ poukazuje Hlina.

Ešte pred schválením zákona žiadala jeho stiahnutie aj Únia miest Slovenska.

Zákony, ktoré rozbíjajú sociálny dialóg

„Je už toho nazbieraného dosť, aby prišla vyššia sila, ako je Taraba. Ten človek vie možno tak urážať prezidentkinu dcéru, ale nevie prinášať zákony, ktoré by mohli pomôcť,“ dodal Hlina.

Minister životného prostredia podľa neho prináša zákony, ktoré rozbíjajú to, čo na Slovensku ako tak funguje. Navyše rozbíjajú aj sociálny dialóg, pričom bola to práve vládna koalícia, ktorá tvrdila, že na rozdiel od opozície vie robiť sociálny dialóg.

Nekontrolovaný výrub stromov

„Rozumiem tomu, že vláda nemusí počúvať nás, lebo sme opozícia, ale mala by počúvať ZMOS a Úniu miest Slovenska, pretože to sú jej prirodzení partneri. Starostovia a primátori poznajú svoje obce a mestá a ak žiadajú stiahnutie návrhu, je to veľký a zásadný signál,“ doplnil poslanec Marián Viskupič.

Nekontrolovaný výrub stromov bez akejkoľvek regulácie navyše podľa neho povedie k tomu, že náročné opatrenia na zlepšenie ovzdušia či ochranu pred dopadmi klimatickej zmeny nebudú mať význam. Samosprávy okrem toho prídu o svoj zdroj príjmov, ktorý mali z výrubových povolení. Peniaze potom slúžili na údržbu a výsadbu novej zelene v obciach.


„Každý videl spoločenskú hodnotu stromov a buď za výrub zaplatil a obec vysadila nové stromy, alebo zrealizoval náhradnú výsadbu samotný žiadateľ. Takto sme každého jedného občana učili udržateľnosti,“ podčiarkol Viskupič.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie