• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Samota počas pandémie či sviatkov ovplyvňuje celkové zdravie ľudí. Dôvod osamelosti sa skrýva v mozgu

Samota počas pandémie či sviatkov ovplyvňuje celkové zdravie ľudí. Dôvod osamelosti sa skrýva v mozgu

Vo sviatočnom období by sme preto mali všetci myslieť na tých, ktorí sa nemajú s kým porozprávať či stretnúť.

Nová štúdia v magazíne Nature Communications preukázala v mozgu osamelých ľudí niečo ako „podpis“, ktorý ich zásadným spôsobom odlišuje od ostatných. Súvisí to s funkčnosťou jednotlivých častí mozgu, ako aj s ich vzájomnou komunikáciou.

Tím kanadských vedcov skúmal údaje z magnetickej rezonancie (MRI), genetické predispozície a psychologické sebahodnotenie približne 40-tisíc dospelých ľudí v strednom a staršom veku, ktorí sa do výskumu dobrovoľne prihlásili.

Autori štúdie z McGill Universityporovnali údaje účastníkov, ktorí uvádzali, že sa často cítia osamelí s tými, ktorí sa tak necítia. V mozgoch osamelých ľudí našli niekoľko unikátnych nálezov.

Sieť predvoleného režimu

Mozgová aktivita osamelých ľudí sa prejavovala najmä v tých oblastiach mozgu, ktoré sú zapojené do „vnútorných“ myšlienok. Tie sa týkajú spomienok, budúceho plánovania, predstavovania si či premýšľania o iných ľuďoch.


Kanaďania zistili, že táto sieť predvoleného režimu (DMN), ako sa mozgovým prejavom opísaným vyššie hovorí, je u osamelých ľudí prepojená silnejšie. Navyše, objem ich šedej hmoty v DMN oblastiach mozgu bol väčší.

Osamelosť môže súvisieť s demenciou

To, že štruktúra a funkcia tejto siete sú spojené so samotou, môže byť spôsobené tým, že osamelí ľudia s väčšou pravdepodobnosťou prekonávajú svoju sociálnu izoláciu pomocou fantázie, spomienok na minulosť alebo nádejou do budúcnosti.

„Pri absencii požadovaných sociálnych skúseností môžu byť osamelí jedinci ťahaní k myšlienkam zameraným na vnútornú potrebu, ako je spomínanie alebo predstavovanie si sociálnych skúseností,“ vysvetľuje Nathan Spreng, hlavný autor štúdie.


Osamelosť je v spoločnosti čoraz viac považovaná za veľký zdravotný problém. Predchádzajúce štúdie preukázali, že u starších ľudí, ktorí pociťujú osamelosť, je vyššie riziko poklesu kognitívnych funkcií a vzniku demencie.

Nová liečba?

Pochopenie toho, ako sa osamelosť prejavuje priamo v mozgu, by mohlo byť kľúčom k prevencii neurologických ochorení a k vývoju liečby.

„Začíname chápať vplyv osamelosti na mozog. Rozšírenie našich vedomostí v tejto oblasti nám pomôže lepšie si uvedomiť naliehavosť znižovania osamelosti v súčasnej spoločnosti,“ dodáva spoluautor štúdie Danilo Bzdok.


Vo sviatočnom období by sme preto mali všetci myslieť na tých, ktorí sa nemajú s kým porozprávať či stretnúť. Rovnako dôležité však je aj to, aby sme pri našej snahe o pomoc nezabudli na riziká a dodržali všetky bezpečnostné opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Rebélia, hnev a depresie ľudí. Na to by sa mala pripraviť vláda pre lockdown

Ako prežiť šťastné a bezpečné Vianoce v lockdowne. Stačí dodržiavať päť základných pravidiel



Najčítanejšia najnovšia správa

Tip na veľkonočný víkend: Vinárske podujatie bude na Bielu sobotu v Suchej nad Parnou

tip na velkonocny vikend vinarske podujatie bude na bielu sobotu v suchej nad parnou

28.3.2024 (SITA.sk) - Špeciálne menu, podávané v historickom meštianskom domčeku, pripravujú na Bielu sobotu 30. marca.

V Regióne Trnava oslavujú Veľkú noc tradičnými podujatiami, ktoré sa začínajú počas tohto týždňa a potrvajú až do konca veľkonočných sviatkov. Jedno z nich organizujú vo vinárstve Terra Parna v Suchej nad Parnou neďaleko Trnavy.

"Vinárska rodina Zvolenských pozýva na akciu s názvom "Veľkonočný grilovaný baránok". Takéto menšie lokálne podujatia sú v našom regióne veľmi populárne a lákajú ako obyvateľov, tak aj návštevníkov Trnavy a okolitých obcí," hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Bielosobotná grilovačka sa začne 30. marca o 11:30 h. V prípade priaznivého počasia sa bude konať vo vonkajších priestoroch vinohradníckeho domčeka, ktorý má pod svojou strechou pôvodnú architektúru typickú pre túto oblasť a zároveň sa môže pochváliť originálnym výhľadom na vinohrad.

"Hostia podujatia sa môžu tešiť na trojchodové menu, ktoré už tradične pripraví šéfkuchár Michal Hečko. Hlavným chodom, podávaným počas akcie, bude mladý baránok z farmy Močenok, pečený a servírovaný priamo na mieste. Všetky chody dokoreníme naším vínom. V ponuke bude sekt, ale aj dve legendy, Modrý Portugal a Rizling Rýnsky, ktoré sú pre túto oblasť najtypickejšie," dodáva Jozef Zvolenský, vinár a majiteľ vinárstva.

Vstup na podujatie je možný len s online rezerváciou na stránke vinárstva: https://www.terraparna.sk/eshop/p/grilovan-vekonon-barnok

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Informačný servis

Viac k téme: Biela sobota, PR, Terra Parna, Veľká noc
Zdroj: SITA.sk - Tip na veľkonočný víkend: Vinárske podujatie bude na Bielu sobotu v Suchej nad Parnou


Počasie