• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Rusko tvrdí že zničilo pokročilý západný tank, video však ukazuje zásah traktora

Rusko tvrdí že zničilo pokročilý západný tank, video však ukazuje zásah traktora

Nemecký tank Leopard 2.

Zrnité čiernobiele video, ktoré tento týždeň zverejnilo Rusko, aby potvrdilo svoje tvrdenia, že jeho armáda zničila niektoré z najobávanejších ukrajinských tankov, v skutočnosti dokumentuje zničenie traktora. Vyplýva to z vizuálnej analýzy agentúry The Associated Press (AP).

Diskutabilné tvrdenia Ruska

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone v pondelok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter oznámilo, že ruské sily „zničili“ osem tankov Leopard nemeckej výroby, ktoré patria medzi najpokročilejšie a najsilnejšie zbrane, aké krajiny Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) poskytli Ukrajine. Ruské ministerstvo obrany následne v utorok na komunikačnej platforme Telegram zdieľalo video, ktoré podľa neho ukazuje „zábery zničenia zahraničných obrnených vozidiel, vrátane tankov Leopard“.

Video, ktoré široko ukazovali ruskí štátni vysielatelia a spravodajské weby, podľa nich nahrali z termovízneho systému útočného vrtuľníka KA-52 Aligator. Vidno na ňom niekoľko čiernych siluet vozidiel, následne vrtuľník vypustí riadenú strelu, ktorá jedno z nich zasiahne a spôsobí výbuch. „Priamy zásah!“ skonštatuje v ruštine hlas na nahrávke.


Ukrajinskí predstavitelia sa podľa agentúry AP odmietli vyjadriť, či už niektoré z Leopardov nasadili do boja.

Experti spochybňujú informáciu

Takmer okamžite po tom, ako sa ruské video rozšírilo na internete, však viacerí experti na zbrane a vojenskí blogeri na sociálnych sieťach spochybnili, že by strela z vrtuľníka zasiahla tank, a už vôbec nie Leopard. Vizuálna analýza AP ukazuje, že vozidlá vo videu, ktoré nahrali v noci, sú zjavne nepohybujúce sa veľké poľnohospodárske stroje zaparkované v poli, konkrétne samohybný postrekovač a dva kombajny používané na zber kukurice a pšenice.


Vozidlo, ktoré zasiahla ruská raketa, má štyri veľké kolesá a nachádza sa vysoko nad zemou, pričom tanky Leopard 2 sú nízko položené a majú pásy ako buldozér. Ruské veľvyslanectvo síce tento týždeň tvrdilo, že jeho sily zničili aj tri francúzske ľahké tanky AMX-10, ktoré majú kolesá, no majú ich šesť, nie štyri. Silueta zničeného vozidla podľa AP viac zodpovedá samohybnému postrekovaču, čo je typ špecializovaného traktora bežného na moderných farmách.

Agentúra vysvetlila podrobnosti

Agentúra tiež vysvetľuje, že termovízne systémy, ako sú tie, ktoré má ruský vrtuľník, zisťujú zdroje tepla, aby mohli zamerať nepriateľské tanky a nákladné vozidlá v dyme alebo pri slabom osvetlení. Nepohyblivé vozidlá na videu vyzerajú čierne, čo znamená, že ich motory boli studené. Posádky tankov operujúce na frontových líniách sa zvyčajne skrývajú v poraste alebo za budovami, pričom vychádzajú len, keď sa potrebujú pohnúť a strieľať, povedali pre AP dvaja experti na vojenské vozidlá.

Bolo by preto podľa nich veľmi nezvyčajné, keby tanky stáli na otvorenom priestranstve, kde by boli ľahkým cieľom pre nepriateľských strelcov. Obaja experti, ktorí si pozreli ruský videozáznam, skonštatovali, že vozidlo zasiahnuté strelou z vrtuľníka nebol tank Leopard ani iný typ obrneného vozidla, pričom sa zhodujú na tom, že to bol skôr poľnohospodársky stroj.


I keď sa Ukrajina aj Rusko viackrát pokúšali bagatelizovať svoje straty na bojisku, analytici pripomenuli, že ruská armáda je obzvlášť známa svojimi tvrdeniami o veľkých víťazstvách, ktoré sa neskôr ukázali ako nepravdivé. „Ak sledujete, čo zverejňujú a čo tvrdia, zistíte, že sa škandalózne mýlili v rôznych veciach, či už išlo o zásahy zbraňových systémov, ktoré neboli dodané alebo oficiálne vyhlásenia o tom, že Rusi viackrát po sebe dobyli konkrétne dediny alebo osady bez toho, aby sa tam vôbec dostali,“ poznamenal George Barros z Inštitútu pre štúdium vojny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie