• Dnes je: Pondelok 13. mája 2024 meniny má Servác

Rusko stratilo za posledné týždne najviac vojakov od začiatku invázie, dôvodom je boj o mesto Avdijivka

Rusko stratilo za posledné týždne najviac vojakov od začiatku invázie, dôvodom je boj o mesto Avdijivka

Rusi strácajú v priemere 931 vojakov denne.

27.11.2023 (SITA.sk) - Straty ruskej armády na Ukrajine za posledných šesť týždňov dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku invázie. Uviedlo to v pondelok na sociálnej sieti X britské obranné spravodajstvo.

Boj o mesto Avdijivka

Podľa britského ministerstva obrany je dôvodom vysokých ruských strát boj o mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Britské obranné spravodajstvo cituje údaje ukrajinského generálneho štábu, z ktorých vyplýva, že od začiatku novembra Rusi strácajú v priemere 931 vojakov denne. Predtým ruská armáda utrpela najvyššie straty v marci tohto roka, keď počas kulminácie bojov o mesto Bachmut v Doneckej oblasti strácala v priemere 776 vojakov denne.

Stratili takmer 9-tisíc vojakov

Ministerstvo obrany Veľkej Británie pripúšťa, že metodiku, ktorú na určovanie ruských strát používa ukrajinský generálny štáb, nedokáže overiť. Dodalo však, že táto metodika sa zdá byť spoľahlivá.

Podľa veliteľa ukrajinských pozemných síl Oleksandra Syrského len v tých oblastiach na východe Ukrajiny, v ktorých pôsobí operačná a strategická skupina Chortycia, Rusi za necelý mesiac stratili takmer 9-tisíc vojakov.

Od začiatku novembra Moskva podľa jeho vyjadrenia na komunikačnej platforme Telegram v týchto oblastiach „prišla o 8 690 vojakov, 1 002 kusov vojenskej techniky, vrátane 109 tankov, 175 bojových obrnených vozidiel a viac ako dvesto delostreleckých systémov a mínometov rôznych kalibrov."

Ruský vojak si zaobstaral úmrtný list, aby sa vyhol návratu do bojov na Ukrajine. Skončil odsúdený na päť rokov väzenia

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) identifikovala ruského veliteľa, ktorý v marci minulého roka vydal rozkaz na zabitie najmenej štyroch ukrajinských civilistov v meste Buča v Kyjevskej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie SBU.

Operácie proti miestnym obyvateľom

Podplukovník Alexander Dosiagajev, veliteľ 2. práporu 104. pluku 76. výsadkovej divízie ruských vzdušno-výsadkových síl, bol nasadený v Buči na začiatku invázie. Neskôr ho za službu na Ukrajine vyznamenali medailou „Hrdina Ruska“.

Počas svojho pôsobenia v Buči Dosiagajev nariadil jednotkám, ktorým velil, aby sa zapojili do operácií proti miestnemu obyvateľstvu, ktorých cieľom bolo zabrániť prípadnému odporu, ako aj zastrašiť obyvateľov. Pri jednej z takýchto akcií Dosiagajev nariadil svojim jednotkám, aby zastrelili štyroch civilistov, keď prechádzali okolo.

Overovanie možnej smrti

Dosiagajeva, ktorý bol údajne zabitý v máji minulého roka, vyšetrujú pre porušenie zákonov vojny a vraždy. SBU tvrdí, že informácie o jeho možnej smrti sa overujú, no aj keby boli pravdivé, vyšetrovaniu by to nebránilo.

Kremeľ však popiera akúkoľvek účasť na masovom zabíjaní civilistov a naďalej opakuje nepodložené tvrdenia, že obrázky mŕtvych civilistov sú falošné.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 12. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 12 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 12. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nežeňte sa bezhlavo do nových úloh! Vaše nároky sú príliš vysoké a veci sa nehýbu tak rýchlo, ako si predstavujete. Dajte si poradiť, zodpovednosť nenesiete sami.

Býk 21.4. - 21.5.

Objavia sa nečakané výdavky. Odôvodnite ich a porozmýšľajte, ako nahradiť straty. Noc bude nepokojná, prebudiť vás môže nedôvera vo vlastné sily.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ste opäť na koni a podľa toho sa aj správate. Nie každému to je však po vôli. Nečudujte sa, ak na vás našijú nejakú búdu. Ukážte, že máte zmysel pre humor, iste to všetci ocenia.

Rak 22.6. - 22.7.

Dostanete lákavú ponuku, ktorá vás veľmi zaujme. Skôr ako ju prijmete, zistite si jej skutočnú hodnotu. Zatiaľ vyčkajte, ale nehovorte nie. Bude v tom háčik.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 12. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie