• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rusko podľa Ukrajiny za deň stratilo viac ako 1100 vojakov

Rusko podľa Ukrajiny za deň stratilo viac ako 1100 vojakov

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 593 tankov.

29.2.2024 (SITA.sk) - Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 150 vojakov.

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 413 760, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 23 tankov, 44 obrnených bojových vozidiel pechoty a 41 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 593 tankov, 12 552 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 070 delostreleckých systémov.

Plánuje NATO vyslať vojakov na Ukrajinu? Stoltenberg dal jasnú odpoveď

Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) podľa jej generálneho tajomníka neplánuje poslať bojové jednotky na Ukrajinu. Jens Stoltenberg to povedal agentúre The Associated Press (AP) v reakcii na správy, že by niektoré krajiny na Západe mohli zvažovať vyslanie svojich vojakov do vojnou zmietanej krajiny.


„Spojenci NATO poskytujú Ukrajine bezprecedentnú podporu. Robili sme to od roku 2014 a zintenzívnili sme to po rozsiahlej invázii. Ale neexistujú žiadne plány pre bojové jednotky NATO v teréne na Ukrajine,“ vyjadril sa šéf NATO.

Slovensko vojakov nepošle

Slovenský premiér Robert Fico v pondelok pred stretnutím lídrov viac ako 20 krajín v Paríži vyhlásil, že niektoré krajiny zvažujú, či uzavrieť bilaterálne dohody, aby poslali vojakov na Ukrajinu.


Krajiny ani činnosť vojakov na Ukrajine nekonkretizoval, ale povedal, že Slovensko vojakov posielať nebude. To isté povedal aj predseda parlamentu Peter Pellegrini.


Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok povedal, že vyslanie vojakov na Ukrajinu v budúcnosti nemožno vylúčiť.

Len s jednomyseľnou podporou


Stoltenberg vylúčil vojenskú akciu NATO, ale v rozhovore s AP prízvukoval, že ruská vojna na Ukrajine „očividne porušuje medzinárodné právo“ a Ukrajina má „právo na sebaobranu a my máme právo ju podporovať v presadzovaní tohto práva“.

NATO ako aliancia poskytuje Ukrajine iba nesmrtiacu pomoc a podporu, ako sú zdravotnícky materiál, uniformy a zimné vybavenie. Niektorí jeho členovia jej posielajú zbrane a strelivo bilaterálne alebo v skupinách. Akékoľvek rozhodnutie o vyslaní jednotiek by si vyžadovalo jednomyseľnú podporu všetkých členských krajín aliancie.


Vyslanie vojakov bolo doteraz tabu, najmä keď sa NATO snaží vyhnúť zatiahnutiu do širšej vojny s Ruskom. Od začiatku invázie Ruska pred dvoma rokmi však podporovatelia Ukrajiny postupne poskytli viac špičkových zbraní a zbraní s dlhým doletom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie