• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Ruské výdavky na obranu presiahnu sociálne, časť rozpočtu je však tajná so snahou skryť vojnové plány

Ruské výdavky na obranu presiahnu sociálne, časť rozpočtu je však tajná so snahou skryť vojnové plány

Stane sa to v čase, keď sa Kremeľ snaží podporiť Putina v čase príprav na marcové prezidentské voľby.

22.11.2023 (SITA.sk) - Horná komora ruského parlamentu v stredu schválila dosiaľ najväčší federálny rozpočet, ktorý zvýši výdavky v roku 2024 o zhruba 25 percent. Rekordné sumy pritom poputujú na obranu. Dokument teraz poputuje na podpis k ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi.

Nasmerovanie ekonomiky na vojnový stav

Výdavky na obranu v budúcom roku po prvý raz v histórii moderného Ruska presiahnu sociálne výdavky.

Rekordne nízka nezamestnanosť, vyššie mzdy a cielené sociálne výdavky by mali Kremľu pomôcť zbaviť sa domáceho vplyvu nasmerovania ekonomiky na vojnový stav, ale z dlhodobého hľadiska by mohli predstavovať problém, tvrdia analytici.

Ruské ministerstvo financií predtým uviedlo, že v roku 2024 očakáva, že výdavky dosiahnu 36,66 bilióna rubľov s predpokladaným rozpočtovým deficitom vo výške 0,8 % hrubého domáceho produktu Ruska.

Špecifický rozpočet na financovanie armády

Časť ruského rozpočtu je tajná, pretože Kremeľ sa snaží utajiť svoje vojenské plány a vyhýbať sa kontrole svojej vojny na Ukrajine.

Nezávislí ekonomickí novinári Farida Rustamovová a Maksim Tovkajlo na ich kanáli Faridaily na platforme Telegram uviedli, že približne 39 % všetkých federálnych výdavkov pôjde v roku 2024 na obranu a presadzovanie práva.

Ruskí zákonodarcovia tvrdia, že rozpočet na obdobie 2024 - 2026 vyvinuli špecificky na financovanie armády a zmierňovanie následkov 17 500 sankcií na Rusko, povedal predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin.

Sme vo vojne a Ukrajina má všetky práva brániť sa, Zelenskyj nevylúčil využitie príležitosti na zabitie Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylúčil, že Ukrajina by využila príležitosť na zabitie Putina. Na otázku, či by Ukrajina využila príležitosť na zabitie Putina, ak by sa naskytla, Zelenskyj v rozhovore pre britský denník The Sun odvetil: „Sme vo vojne a Ukrajina má všetky práva brániť našu zem.“

Odmietol diskutovať o operáciách

Zelenskyj odmietol odpovedať na otázky o útokoch na proruských kolaborantov a takzvané „orgány“ na dočasne okupovaných územiach.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nemôžem s vami diskutovať o žiadnych špeciálnych operáciách ukrajinskej tajnej služby alebo niektorých špeciálnych jednotiek. Sú niektoré momenty, o ktorých nediskutujeme.“

Päť či šesť pokusov o atentát

Zelenskyj povedal, že od začiatku rozsiahlej invázie bolo najmenej päť alebo šesť pokusov o jeho odstránenie. Tvrdí, že napriek týmto skúsenostiam sa cíti normálne.

Povedal, že prvý pokus vyvolal paniku, ako prvé prepuknutie COVID-19, ale potom to už nebolo také zlé. „Neviem, koľko pokusov bolo celkovo. Naozaj neviem. Myslím si však, že nie menej ako päť-šesť,“ skonštatoval ukrajinský prezident.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie