• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rusi zostrelili desiatky dronov nad svojím územím, v akcii bola aj ukrajinská protivzdušná obrana

Rusi zostrelili desiatky dronov nad svojím územím, v akcii bola aj ukrajinská protivzdušná obrana

Nad okupovaným Krymom Moskva hlási zničenie deviatich balistických rakiet dlhého doletu a dronu.

19.5.2024 (SITA.sk) - Rusko hlási, že v noci na nedeľu zostrelilo zhruba 60 dronov a niekoľko rakiet nad jeho územím a okupovaným polostrovom Krym, zatiaľ čo Ukrajina informovala, že zničila viac ako tri desiatky ruských bezpilotných lietadiel.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu ráno uviedlo, že protivzdušná obrana v noci zlikvidovala 57 ukrajinských dronov nad Krasnodarským krajom.

Trosky zasiahli ruskú rafinériu

Miestni vojenskí predstavitelia uviedli, že trosky dronu zasiahli ropnú rafinériu v meste Slavjansk na Kubani, ale nevznikol požiar ani škody.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Miestne médium Astra však zverejnilo videá, na ktorých je vidno výbuch v rafinérii. Agentúra AP upozorňuje, že sa tieto zábery nedali nezávisle overiť.

Ďalšie tri drony zostrelili nad Belgorodskou oblasťou, ktorá susedí s Ukrajinou. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov povedal, že trosky dronu podpálili strechu kostola, ale nie sú žiadne obete.

Ukrajinci zničili všetky drony

Ruskom dosadený gubernátor čiastočne okupovanej Chersonskej oblasti Vladimir Saldo povedal, že jeden človek zomrel a 16 ďalších utrpelo zranenia, keď ukrajinský dron v nedeľu ráno zasiahol minibus.

Ukrajinské vzdušné sily medzičasom informovali, že protivzdušná obrana zničila všetkých 37 dronov, ktorými v noci útočilo Rusko.

V Charkivskej oblasti, ktorá už viac ako týždeň čelí novej ruskej ofenzíve, podľa tamojšieho gubernátora Oleha Synjehubova v dôsledku útokov počas predošlého dňa zomrela jedna osoba a 11 utrpelo zranenia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie