• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rusi strácajú na Ukrajine denne viac vojakov ako v roku 2022, rozviedka predpovedá ich ďalší nárast

Rusi strácajú na Ukrajine denne viac vojakov ako v roku 2022, rozviedka predpovedá ich ďalší nárast

Rozviedka pripomína, že Sovietsky zväz stratil počas deväťročnej vojny v Afganistane približne 70-tisíc ľudí.

31.12.2023 (SITA.sk) - Britská vojenská rozviedka zaznamenala v tomto roku denný nárast obetí v radoch ruských síl vo vojne proti Ukrajine a predpovedá, že týmto tempom do začiatku roka 2025 celkový počet obetí na strane Ruska prekročí hranicu 500-tisíc. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa britské ministerstvo obrany.

Britská spravodajská služba uvádza, že v roku 2023 sa priemerná denná strata zabitých a zranených Rusov zvýšila na takmer 300 za deň, čo je viac ako v roku 2022.

„Tento nárast denných obetí je takmer určite dôkazom degradácie ruských síl a ich transformácie na masovú armádu nižšej kvality," uvádzajú Briti, ktorí dodávajú, že „na obnovu vysoko profesionálnych a skúsených jednotiek Rusko pravdepodobne potrebuje päť až desať rokov".

Analytici poznamenávajú, že ak bude súčasná miera strát pokračovať aj v roku 2024, do roku 2025 ruské straty v počte mŕtvych a zranených dosiahnu viac ako pol milióna.

Putin povedal, koľko ešte asi potrvá vojna na Ukrajine. Kolujú aj reči o možnom prímerí

Ruský prezident Vladimir Putin povedal svojmu čínskemu partnerovi Si Ťin-pchingovi počas ich marcového stretnutia v Moskve, že Rusko bude na na Ukrajine „bojovať (najmenej) päť rokov".

Informuje o tom s odvolaním sa na svoje zdroje portál asia.nikkei.com, podľa ktorého pravdepodobne išlo o Putinov spôsob, ako Si Ťin-pchinga ubezpečiť, že Rusko nakoniec zvíťazí.

Nedávno noviny The New York Times informovali, že prinajmenšom od septembra Putin využíva sprostredkovateľov, aby signalizoval, že je otvorený prímeriu pod podmienkou, že Rusko si môže ponechať územia, ktoré teraz okupuje, píše portál. Upozorňuje však, že vzhľadom na marcové Putinove slová adresované Si Ťin-pchingovi, plánom ruského vodcu na prímerie by sa nemalo veriť.

„Je možné, že Putin chce len vytvoriť ilúziu, že smeruje k prímeriu alebo dokonca mieru pred marcovými ruskými prezidentskými voľbami, pretože verí, že takáto atmosféra by mu vo voľbách prospela," píše asia.nikkei.com.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie