• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Rodičovský príspevok nemusí poberať len rodič. Ako si oň požiadať či predĺžiť vyplácanie počas pandémie

Rodičovský príspevok nemusí poberať len rodič. Ako si oň požiadať či predĺžiť vyplácanie počas pandémie

Rodičia, ktorým zo zákona zanikol nárok na rodičovský príspevok však môžu v jeho poberaní pokračovať aj naďalej.

Suma takmer 300 až 400 eur rodičovského príspevku znamená pre mnohé rodiny či osamelých rodičov až tretinu ich rozpočtu. Preto je dobré vedieť nie len to, ako o tento príspevok požiadať, ale aj ako využiť predĺženie jeho vyplácania počas pandémie. Neznalosť zákona je totiž podľa odborníkov prvou chybou, ktorá stojí rodičov tak čas ako aj peniaze.

Rodičovský príspevok je sociálna dávka, ktorú vypláca príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Jej cieľom je uľahčiť rodičom starostlivosť o dieťa vo veku do troch alebo šesť rokov. Dlhšia doba vyplácania je v prípade, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Požiadať o príspevok môže aj iná osoba ako rodič, ak jej dieťa do starostlivosti zveril súd alebo úrad práce. Z praktických dôvodov je uznaný aj manželovi alebo manželke rodiča dieťaťa, teda nevlastnému rodičovi. Musia však spolu žiť v jednej domácnosti.


Žiadosť je nutné podať na predpísanom tlačive, ktoré je zverejnené na webe úradu práce. Adresuje sa konkrétnemu úradu podľa trvalého bydliska žiadateľa, pričom ju možno zaniesť osobne alebo poslať poštou. Počas mimoriadnej situácie ich prijímajú aj e-mailom.

Bez žiadosti nie je príspevok

Žiadosť je základom pre vyplácanie príspevku. Často sa totiž stáva, že rodičia očakávajú, že im rodičovský príspevok bude vyplácaný automaticky po tom, čo im zanikol nárok na materské.


„Dávame do pozornosti, že nárok na všetky štátne sociálne dávky nevzniká automaticky,“ upozorňuje Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.


K žiadosti je tiež potrebné priložiť požadované prílohy, napríklad rodný list dieťaťa alebo sobášny list, ak si na rodičovské nárokuje manžel alebo manželka rodiča.


Žiadateľ tak zamedzí zdržaniu, ku ktorému by došlo, keby ho úrad vyzval na doplnenie žiadosti. Pozitívnou správou je, že sú to ľahko napraviteľné nedostatky, po ktorých je príspevok zväčša priznaný.

Zarábať sa môže

Úrad práce pri posudzovaní žiadosti skúma, či má žiadateľ na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt a či zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa. Tú je možné, na rozdiel od materského, zabezpečiť nie len osobne, ale aj inou plnoletou fyzickou alebo právnickou osobou.


Dieťa tak môže strážiť napríklad starý rodič, pestúnka alebo môže navštevovať škôlku, čo umožňuje rodičovi v niektorých prípadoch aj návrat do práce. Jeho príjem sa pritom v rámci posudzovania žiadosti či doby trvania vyplácania rodičovského príspevku neskúma.

Ako však uviedla Mária Dvončová z portálu Právne pre rodiča, podmienkou je zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa.


Ústredie práce tiež upozorňuje na oznamovaciu povinnosť v prípade, ak jeden z rodičov pracuje v krajinách Európskej únie (EÚ). „V takom prípade sa pri posudzovaní nároku na riadny rodičovský príspevok uplatňujú koordinačné predpisy, teda nariadenia EÚ,“ dopĺňa Šebová.

Nárok na príspevok neoznamujú

Taktiež upozorňuje, že vznik nároku na riadny rodičovský príspevok sa klientovi neoznamuje. „Automaticky po posúdení žiadosti a následne po splnení podmienok nároku je rodičovi riadny rodičovský príspevok priznaný a vyplácaný,“ vysvetľuje.


V prípade potreby písomného potvrdenia o vyplácaní príspevku sa môžu klienti obrátiť na príslušný úrad, ktorý ho na požiadanie vyhotoví.

Písomné rozhodnutie klient obdrží v prípade zníženia riadneho rodičovského príspevku, či zastavenia jeho výplaty. Rovnako úrad informuje aj o odobratí príspevku.


Výška rodičovského príspevku je na rok 2021 stanovená na 275,90 eur alebo 378,10 eur. Vyššia čiastka je pritom určená pre rodičov, ktorí predtým na dieťa poberali materské.


Aj v roku 2021 sa však táto suma bude meniť vplyvom životného minima, ku ktorého zvýšeniu naposledy došlo 1.7.2020.


Sumu úrad vypláca na bankový účet alebo v hotovosti. Ak chce poberateľ príspevku dostávať peniaze poštou, musí o to podľa Dvončovej požiadať.

Pandemický rodičovský príspevok

Rodičia, ktorým zo zákona zanikol nárok na rodičovský príspevok však môžu v jeho poberaní pokračovať aj naďalej. Vláda totiž od 1. novembra 2020 opätovne schválila zavedenie pandemického rodičovského príspevku.


„Ten je určený pre rodičov, ktorých dieťa dovŕšilo tri roky alebo šesť rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, počas krízovej situácie,“ vysvetľuje Dvončová.


Medzi ďalšie podmienky podľa odborníčky patrí absencia príjmu a možnosti poberať ošetrovné na dieťa, na ktoré predtým poberal rodičovské. Výhodou však je, že v tomto prípade netreba posielať žiadosť.


Ako uviedla Šebová, úrad práce po zákonnom zániku nároku kontaktuje klienta prostredníctvom informatívneho listu, v ktorom sa pýta aj na jeho prípadné iné príjmy. Ak má príjmy zo zamestnania, podnikania či inej závislej činnosti, nárok na príspevok nemá.

O pandemický rodičovské nemôže žiadať ani poberateľ dôchodku či iných dávok, ako napríklad materského, príspevku v nezamestnanosti alebo ošetrovného.


Výnimku tvoria zamestnanci, ktorí pomáhajú pri realizácií pandemických opatrení. Podmienkou však je, že peniaze dostanú na základe dohody o práci mimo pracovného pomeru.


Poberateľ príspevku by mal informovať úrad, či disponuje alebo nedisponuje iným príjmom, prostredníctvom čestného vyhlásenia.

Dištančné vzdelávanie môže mať dopady na psychiku detí, odborníci zriadili linky pomoci pre rodičov

Čo nám lockdown vzal: Návrat do normálu môže byť náročný pre dospelých, deti aj zvieratá, tvrdí psychologička

Koronavírus bude hýbať svetom aj v novom roku, sociológ však očakáva postupnú stabilizáciu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. apríl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak sa chcete osvedčiť aj na umeleckom poli, vystihli ste pravú chvíľu. Nebudú vám chýbať originálne nápady, ani inšpirácie. Dobré aspekty sú aj na lásku a všetko, čo súvisí s vašimi záľubami.

Býk 21.4. - 21.5.

Snažte sa presadiť svoje tvorivé možnosti a schopnosti, kým sa to ešte dá. Môžete tým veľa získať. Je najvyšší čas, aby ste prestali ťahať za kratší koniec. Máte na viac.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali ste nejaké nezhody v partnerskom vzťahu? Dnes sa môžu zmeniť k lepšiemu. Najbližší určite ocenia vašu ochotu a prístupnosť. Najlepšie sa budete cítiť podvečer.

Rak 22.6. - 22.7.

Všetky zmeny síce ešte nepoznáte, ale už sa im preventívne vzpierate. Nakoniec budete s nimi súhlasiť. Dôležité budú aj pre partnerské vzťahy. Opakovanie môže ísť časom na nervy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie