• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Riaditeľka Bibiany stopla recenziu knihy o zmene pohlavia, vedecká rada časopisu odstúpila a obvinila ju z cenzúry

Riaditeľka Bibiany stopla recenziu knihy o zmene pohlavia, vedecká rada časopisu odstúpila a obvinila ju z cenzúry

Riaditeľka Flach odmieta naratív o konaní z pozície moci a cenzúru.

22.6.2024 (SITA.sk) - Vedecká rada časopisu Bibiana revue doručila otvorený list riaditeľke Bibiany Petre Flach, v ktorom ohlásila svoje odstúpenie.

Šéfredaktorka časopisu Bibiana revue Eva Andrejčáková plánovala do najnovšieho dvojčísla zahrnúť recenziu knihy „Ani holka ani kluk“ od autora Marto Kelbl, v slovenskom preklade „Stáva sa Elu“, ktorá sa zaoberá témou zmeny pohlavia dieťaťa.

Postavená pred hotovú vec

Riaditeľka Petra Flach však zverejnenie recenzie odmietla. Vedecká rada časopisu obvinila riaditeľku Bibiany Flach z cenzúry.

Tá však trvá na tom, že nejde o cenzúru, ale o zodpovedné rozhodnutie v rámci náplne inštitúcie, ktorá sa primárne venuje deťom, detskej literatúre a výchove detí umením. Časopis vychádza už vyše 30 rokov pod hlavičkou Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti.

„Bola som postavená pred hotovú vec bez práva sa k čomukoľvek vyjadriť s očakávaním, že jediné, čo mám a môžem urobiť ako vydavateľ, ktorý nesie plnú zodpovednosť, je so všetkým súhlasiť, inak budem obvinená z cenzúry,“ hovorí Flach.

Citlivá téma

Riaditeľka Bibiany tiež zdôrazňuje, že témy sexuálnej výchovy a zmeny pohlavia nepatria do predmetu činností Bibiany. Navrhuje otvorenú a citlivú diskusiu na túto tému, pričom chce zohľadniť pohľady psychológov a odborníkov.

Flach doplnila, že už dve knihy, ktoré sa venovali podobnej problematike sexuality, sa dostali do kolekcie Najkrajších kníh Slovenska a vyvolali množstvo negatívnych reakcií. Je to citlivá téma, ku ktorej je potrebné pristupovať s rešpektom.

Požiadala ich o komunikáciu

„Nebránim sa ani nezakazujem, aby Bibiana revue poskytla odborný priestor na túto tému. Chcem ale vedieť, prečo chceme o tejto téme hovoriť v časopise o umení,“ vysvetlila Flach.

Petra Flach požiadala autorku recenzie, doc. PhDr. Milenu Šubrtovú a vedeckú radu o komunikáciu, keďže šéfredaktorka predložila všetky fakty tendenčne a jednostranne.

„Odpoveďou na to bolo odstúpenie vedeckej rady časopisu,“ uviedla Flach a definitívne odmieta naratív o konaní z pozície moci a cenzúru.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie