• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rezort školstva intenzívne pracuje na odstránení segregácie na školách, opatrenia a projekty na to zamerané patria medzi priority

Rezort školstva intenzívne pracuje na odstránení segregácie na školách, opatrenia a projekty na to zamerané patria medzi priority

Ministerstvo školstva sa v Pláne obnovy a odolnosti SR zaviazalo k plneniu úloh v oblasti predchádzania a odstraňovania segregácie vo výchove a vzdelávaní.

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR intenzívne pracuje na odstraňovaní segregácie v školách. Projekty a opatrenia zamerané na desegregáciu patria medzi priority rezortu.

Ako ministerstvo ďalej uviedlo pre agentúru SITA, eviduje viaceré súdne spory týkajúce sa segregácie v školách.

Rezort má niekoľko projektov

Rezort ale podotkol, že pri odstraňovaní tohto problému potrebujú spolupracovať i so samosprávami, ktoré majú rozsiahle právomoci v oblasti výchovy a vzdelávania. Avizoval tiež, že v rámci boja proti segregácii realizuje aj plánuje rôzne systémové kroky a podporné opatrenia.

„Ministerstvo školstva si plne uvedomuje negatívny dopad segregácie na životy rómskych detí na Slovensku. Jej odstránenie preto považuje za svoju prioritu a podniká aj patričné kroky. V súčasnosti má ministerstvo niekoľko projektov zameraných na odstránenie segregácie,“ uviedlo MŠVVaM SR.

Medzi opatrenia patrí napríklad schválenie zákonnej definície segregácie v roku 2023, či publikovanie Metodickej príručky desegregácie vo výchove a vzdelávaní.

Ciele sú jasné

Za významný krok ministerstvo označilo aj zámer národného projektu „Príležitosť pre všetkých“, ktorý bol schválený v apríli tohto roka, a ktorý by mal overiť riešenia na desegregáciu vo výchove a vzdelávaní v pilotných lokalitách. Projekt zahŕňa analýzu právnych predpisov a administratívnej praxe, vzdelávacie činnosti a podporu lokalít pri príprave desegregačných projektov.

Rezort školstva zdôraznil aj dôležitosť ranej podpory pre marginalizované rodiny. Od septembra 2019 je povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky deti od 5 rokov a od roku 2023 aj majú garantované miesto v materskej škole i mladšie deti. Od januára 2025 je plánované aj normatívne financovanie materských škôl.

„Ministerstvo školstva sa v Pláne obnovy a odolnosti SR zaviazalo k plneniu úloh v oblasti predchádzania a odstraňovania segregácie vo výchove a vzdelávaní. Cieľom týchto projektov je odstránenie segregácie a rasovej diskriminácie. Zámerom investičných projektov je vytvorenie nových kapacít na podporu vzdelávania aj v marginalizovaných komunitách, no nikdy nie za cenu prehĺbenia segregácie,“ uvádza MŠVVaM SR s tým, že tieto záväzky pretavilo koncom minulého roka do metodického usmernenia, ktorým zaujalo jasný postoj k segregačnej výstavbe, najmä v prípade ZŠ.

Zavedenie tzv. štandardov desegregácie

Ministerstvo aj naďalej spolupracuje so samosprávami na hľadaní riešení týkajúcich sa výchovy a vzdelávania marginalizovaných komunít. Jednotlivé kroky koordinuje aj s partnerskými rezortmi či Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

„Medzi ďalšími opatreniami, ktoré sa plánujú, je zavedenie tzv. štandardov desegregácie, ktoré budú platné pre všetky školy na území SR,“ dopĺňa ministerstvo. V pláne je aj vytvorenie rámcového manuálu na tvorbu desegregačných projektov.

„Z hľadiska časového rámca vnímame povinnosť splniť desegregačný plán do dvoch rokov od nadobudnutia platnosti uznesenia ako vysoko rizikový, nakoľko dosiahnutie viditeľnej a pozitívnej zmeny môže trvať oveľa dlhšie,“ uzatvára rezort školstva.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie