• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rezort diplomacie riadi predseda vlády Fico. Blanár je podľa Krúpu druhým najslabším ministrom v histórii

Rezort diplomacie riadi predseda vlády Fico. Blanár je podľa Krúpu druhým najslabším ministrom v histórii

Blanára súčasne prirovnal k bývalej ministerke medzinárodných vzťahov Zdenke Kramplovej.

16.4.2024 (SITA.sk) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár je druhým najslabším ministrom v histórii Slovenskej republiky. Myslí si to poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Rezort riadi premiér Fico

Blanára súčasne prirovnal k bývalej ministerke medzinárodných vzťahov Zdenke Kramplovej, ktorá bola podľa poslanca známa tým, že vykonávala všetky pokyny, ktoré jej zadal vtedajší premiér Vladimír Mečiar. U Blanára to podľa Krúpu nie je inak. Tvrdí, že rezort diplomacie práve cez Blanára riadi predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

„Iného ministra zahraničných vecí takto na kolenách pred svojím premiérom som ešte nevidel. Mňa to neprekvapuje, on, samozrejme, tejto téme nerozumie. On nemá ten rozmer a kapacitu, aby sa vedel postaviť premiérovi a povedať mu: prepáč, ale to, čo hovoríš, momentálne nezodpovedá realite, konšpiruješ, vymýšľaš si," priblížil Krúpa na utorkovej tlačovej besede.

Blanár pravidelne ruší stretnutia

Pokračoval, že Blanár je v oblasti diplomacie známy tým, že pravidelne ruší stretnutia, ktoré mal s niekým dohodnuté. Podľa poslanca ide o stretnutia, ktoré majú byť „vyzývavého a kritického charakteru". Krúpa taktiež upozornil, že na ministerstve zahraničných vecí sa v lete odohrajú „čistky".

„Na to tam je Blanár, aby vykonával práve tieto pokyny. Predpokladám, že v lete budeme na ministerstve zahraničných vecí vidieť významné čistky. Ľudia, ktorí sú kvalitní a uznávaní ako diplomati budú vyhodení," povedal a dodal, že ide o viacerých veľvyslancov, ktorí majú byť narýchlo vystriedaní a presunutí na pozície, ktoré sú pre nich neakceptovateľné.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie