• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Putin sa vyhráža útokmi na krajiny, ktoré vojensky pomáhajú Ukrajine. Mohli by sa Rusi uchýliť k použitiu jadrových zbraní?

Putin sa vyhráža útokmi na krajiny, ktoré vojensky pomáhajú Ukrajine. Mohli by sa Rusi uchýliť k použitiu jadrových zbraní?

Nedávne kroky Západu podľa Vladimira Putina ešte viac podkopú medzinárodnú bezpečnosť a mohli by viesť k „veľmi vážnym problémom".

6.6.2024 (SITA.sk) - Ruský vodca Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko môže rozmiestniť zbrane s dlhým doletom do rôznych častí sveta s cieľom začať útoky na „citlivé“ zariadenia v krajinách, ktoré zásobujú Ukrajinu zbraňami.

Rozhodnutie USA a Nemecka

Šéf Kremľa počas stredajšieho stretnutia so zástupcami médií v Petrohrade tiež potvrdil pripravenosť Moskvy použiť jadrové zbrane, ak bude vnímať ohrozenie svojej suverenity.

Nedávne kroky Západu podľa Putina ešte viac podkopú medzinárodnú bezpečnosť a mohli by viesť k „veľmi vážnym problémom". „To by znamenalo ich priame zapojenie do vojny proti Ruskej federácii a vyhradzujeme si právo konať rovnakým spôsobom," dodal Putin.

Spojené štáty a Nemecko nedávno povolili Ukrajine zasiahnuť niektoré ciele na ruskej pôde zbraňami dlhého doletu, ktoré dodávajú Kyjevu.

O ruskej jadrovej doktríne

Putin tvrdil, že použitie niektorých zbraní dodaných Západom zahŕňa vojenský personál týchto krajín, ktorý riadi rakety a vyberá ciele, a preto povedal, že Moskva môže inde vo svete podniknúť „asymetrické“ kroky. Americká armáda uviedla, že nekontroluje rakety, ktoré poskytuje Ukrajine, ani ciele.

„Ak považujú za možné dodať takéto zbrane do bojovej zóny, aby mohli zaútočiť na naše územie a spôsobiť nám problémy, prečo nemáme právo dodávať zbrane rovnakého typu do niektorých oblastí sveta, kde ich môžu použiť na začatie úderov na citlivé zariadenia krajín, ktoré to robia Rusku? Budeme o tom premýšľať,“ poznamenal Putin.

Na otázku, či by sa Rusko mohlo uchýliť k použitiu jadrových zbraní, Putin odpovedal, že podmienky na použitie tohto arzenálu sú jasne stanovené v bezpečnostnej doktríne Moskvy. „Z nejakého dôvodu veria na Západe, že Rusko to nikdy nepoužije," povedal. „Pozrite sa, čo je tam napísané," povedal o ruskej jadrovej doktríne. „Ak niekoho konanie ohrozuje našu suverenitu a územnú celistvosť, považujeme za možné využiť všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii."

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie