• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Prokurátori sa ohradili voči mantre obvinených, že ich výpovede sú vykonané pod nátlakom a hrozbami

Prokurátori sa ohradili voči mantre obvinených, že ich výpovede sú vykonané pod nátlakom a hrozbami

Na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde s Mariánom Kučerkom podľa špeciálnej prokuratúry zazneli viaceré skutočnosti, ktoré sa týkajú údajnej protiprávnej činnosti prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry.

14.3.2022 (Webnoviny.sk) - Prokurátori sú povinní ako verejní činitelia zniesť vyššiu mieru kritiky, ale nie sú povinní znášať zo strany obhajoby a ich svedkov rôzne nepravdivé a účelové obvinenia z trestnej činnosti.

Skonštatoval to Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo svojom profile na sociálnej sieti v súvislosti s prebiehajúcim trestným konaním voči obžalovanému bývalému vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Mariánovi Kučerkovi.

Osočovanie prokurátorov

Na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde 11. a 14. marca podľa ÚŠP zazneli viaceré skutočnosti, ktoré sa týkajú údajnej protiprávnej činnosti prokurátorov ÚŠP.

„Rešpektujeme právo obhajoby spochybňovať zákonnosť vykonaného dokazovania, avšak aj takáto obrana, respektíve výpoveď obvineného a svedka má jasne stanovené zákonné mantinely. Na strane druhej považujeme za nevyhnutné zvýrazniť, že jednou z najčastejšie vyskytujúcou sa obranou v trestných konaniach priznávajúcich sa obvinených je, že ich priznania boli vykonané pod nátlakom alebo pod rôznymi hrozbami,“ uviedla ÚŠP s tým, že v tomto prípade obvinený spáchanie skutkov nikdy v celom rozsahu nepriznal.

Kučerka mal brať úplatky

Ide teda podľa ÚŠP o permanentne sa vyskytujúcu obranu obvinených osôb. V tomto prípade však smerovala voči všetkým prokurátorom, vyšetrovateľom, ale i operatívnym pracovníkom NAKA a Úradu inšpekčnej služby, ktorí prišli s týmto obvineným do kontaktu.

„Preto nebudeme túto skutočnosť ani v tomto prípade bližšie hodnotiť a posudzovať, keďže vierohodnosť tejto obrany bude v konečnom dôsledku vyhodnocovať súd,“ uzavreli.

Prokurátor Kučerku obžaloval pre skutok kvalifikovaný ako zločin prijímania úplatku a druhý skutok ako obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve.

Prispôsobovanie výpovedí

Obžalovaný na prvom pojednávaní na konci januára prehlásil, že vo vzťahu k obidvom skutkom je nevinný, ale vo veci bude vypovedať až po tom, keď budú vo veci vypočutí svedkovia Bernard Slobodník, Ľudovít Makó a Peter Petrov, „nakoľko oni prispôsobia výpoveď k tomu, čo by som povedal, lebo to sa stalo už v prípravnom konaní".

Podľa prokurátora mal v prvom skutku byť úplatok 50-tisíc eur rozdelený na dve časti, z ktorých jednu mal dostať obžalovaný. V druhom skutku si mal podľa obžaloby nechať z 200-tisíc eur dve tretiny.

Podľa čítanej výpovede obžalovaného dostal od Slobodníka v prvom prípade 20-tisíc eur a v druhom 50-tisíc eur. Obžalovaný mal predtým prispôsobiť uznesenie, v ktorom figuroval Štefan Žiga, rodinný príslušník vtedajšieho ministra hospodárstva Petra Žigu, aby menovaný nebol obvinený.

V druhom skutku mal tiež ovplyvniť vyšetrovanie v inom prípade. Financie mal obvinený exvyšetrovateľ minúť na svoje potreby, ale ako uviedol, nevedel, za čo ich dostal. Slobodník obžalovaného podľa jeho slov "veľakrát využil".

Prokurátorov obninil z vyhrážania sa

Kučerku obvinili v rámci policajných akcií Očistec aj Judáš. Podľa medializovaných informácií prijal úplatky od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ako aj bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa.

Figuroval tiež v prípade bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, v prípade ktorého však Generálna prokuratúra SR zrušila obvinenie.

Marián Kučerka sa do povedomia dostal aj tým, že prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Šúreka a Ondreja Repu obvinil z nátlaku a vyhrážok. Neskôr sa im však ospravedlnil s tým, že išlo o nepravdivé tvrdenia.

USA varovali Peking pred poskytnutím „záchranného lana“ Putinovmu režimu, Čína špekulácie o podpore odmieta

Čína poprela informácie o tom, že ju Rusko požiadalo o ekonomickú pomoc a dodávky vojenského materiálu. Ako referuje spravodajský web CNN, v pondelok na tlačovej konferencii to povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

USA eskalujú napätie

Dvaja americkí predstavitelia v nedeľu pre CNN uviedli, že Rusko požiadalo Čínu o ekonomickú pomoc a vojenskú podporu vrátane bezpilotných lietadiel, ktoré by mohlo použiť na Ukrajine. Čao Li-ťien však tvrdí, že USA „šíria dezinformácie“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„V ostatnom čase sa zo strany USA šírili dezinformácie proti Číne o ukrajinskej otázke so zlovestnými úmyslami. Postoj Číny k otázke Ukrajiny je konzistentný a jasný. My hráme konštruktívnu úlohu pri presadzovaní mierových rozhovorov. Je nevyhnutné, aby sa všetky strany správali zdržanlivo a ochladzovali napätie, namiesto prilievania oleja do ohňa. Je dôležité presadzovať diplomatické riešenie, a nie ďalšiu eskaláciu situácie,“ povedal Čao Li-ťien.

Záchranné lano pre Rusko

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa v pondelok stretne s čínskym náprotivkom Jang Ťie-čch v talianskom Ríme.

Sullivan povedal, že USA dali Pekingu jasne najavo, že „rozsiahle“ snahy poskytnúť Kremľu riešenie amerických sankcií budú mať „absolútne dôsledky“. „Nedovolíme, aby to pokračovalo a nedovolíme, aby existovalo záchranné lano pre Rusko pred týmito ekonomickými sankciami z ktorejkoľvek krajiny kdekoľvek na svete,“ povedal.

Čína pred niekoľkými dňami označila Rusko za strategického partnera a vypuknutie vojny na Ukrajine pripisuje Západu. Napriek tomu však uplynulý štvrtok Peking nepriamo v menšom podporil západné sankcie voči Rusku, keď uvoľnil vládnu kontrolu výmenného kurzu ruskej meny, aby dovolil hodnote rubľa voči čínskemu jüanu oslabovať rýchlejšie.

To by pre Čínu znamenalo, že by vďaka slabému rubľu mohla z Ruska nakupovať za omnoho výhodnejšie ceny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie