• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Projekt pri Mlynských nivách prinesie 1300 bytov aj zelené fasády (foto)

Projekt pri Mlynských nivách prinesie 1300 bytov aj zelené fasády (foto)

Víťaz súťaže – talianske štúdio Stefano Boeri Architetti realizuje oceňované projekty po celom svete. Medzi najznámejšie patrí rezidenčný komplex Bosco Verticale – Vertikálny lesv Miláne či Villa Méditerranée v Marseille.

Developer Penta Real Estate predstavil víťazný návrh projektu Chalupkova v Bratislave. Víťazom medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže, ktorú vyhlásili koncom minulého roka, sa stal taliansky ateliér Stefano Boeri Architetti.

Pozemok sa nachádza v zóne Mlynské nivy a ohraničený je ulicami Košická a Chalupkova.

Jeho súčasťou je tiež kancelárska budova na ulici Mlynské nivy, ktorej riešenie nebolo súčasťou súťaže, zohľadnili ho však v navrhnutej urbanistickej koncepcii. Kancelárska budova vychádza z projektu, ktorý povolil ešte predchádzajúci vlastník, pričom súčasný vlastník ho prepracoval s českým ateliérom Jakub Cigler Architekti.

Vertikálna zeleň na fasádach aj verejný park

Projekt s pracovným názvom Chalupkova prinesie do územia približne 1300 bytov v štyroch rezidenčných objektoch a približne 45-tisíc m2 prenajímateľnej plochy kancelárskych a obchodných priestorov. Bude charakteristický vertikálnou zeleňou na niektorých fasádach, ktorá bude prispôsobená lokálnym podmienkam.

Víťaz súťaže – talianske štúdio Stefano Boeri Architetti realizuje oceňované projekty po celom svete. Medzi najznámejšie patrí rezidenčný komplex Bosco Verticale – Vertikálny lesv Miláne či Villa Méditerranée v Marseille.


„Projekt Urban Oasis2 prináša do modernej štvrte dynamického mesta rozsiahly verejný park s vysokou biodiverzitou rastlín, ktorý je zároveň obklopený obytnými budovami a občianskou vybavenosťou,“ uvádza zakladajúci partner štúdia Stefano Boeri.

Realizácia projektu potrvá približne 10 rokov

Súčasťou projektu bude aj otvorený zelený vnútroblok, ktorý nadviaže na zelené verejné priestory v susedných projektoch. „Týmto spojením tak vznikne jeden z najväčších parkov v hlavnom meste,“ dodáva investor.


Začiatok výstavby prvej rezidenčnej etapy predpokladajú počas roka 2026, v závislosti od povoľovacieho procesu a prebiehajúcej zmeny územného plánu. Projekt bude rozdelený do štyroch etáp, pričom realizácia podobného rozsahu počíta s časovým harmonogramom približne desať rokov.

Kancelársku budovu postavia v dvoch etapách

Projekt kancelárskej budovy je rozdelený na dve etapy. Prvá etapa prinesie do územia 18-tisíc m2 prenajímateľnej kancelárskej plochy a tisíc m2 pre menšie obchodné prevádzky. Predpokladaný termín kolaudácie je naplánovaný v prvej polovici roka 2026.


Druhá etapa prinesie 14-tisíc m2 prenajímateľnej kancelárskej plochy a tisíc m2 pre menšie obchodné prevádzky. Začiatok výstavby druhej etapy bude závisieť od rýchlosti povoľovacích procesov, s predpokladaným začiatkom výstavby počas roka 2026.

Územie musia pred výstavbou dekontaminovať

Na pozemku, kde vyrastie projekt Chalupkova, sa nachádza environmentálna záťaž. Bol znečistený ropnými látkami z bývalej rafinérie Apollo, ktoré do podložia unikli po spojeneckom bombardovaní v roku 1944. V úvode stavebných prác bude developer znečistené podložie dekontaminovať spôsobom biodegradácie.


„Dekontaminačné práce budú podliehať dohľadu odborníkov a za prítomnosti geológov,“ priblížil investor. Náklady na dekontamináciu územia si budú vyžadovať investíciu niekoľko desiatok miliónov eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie