• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Progresívci kritizujú vyhlášku, ktorou sa má prudko zvýšiť poplatok za zelenú elektrinu, ohrozí to investície

Progresívci kritizujú vyhlášku, ktorou sa má prudko zvýšiť poplatok za zelenú elektrinu, ohrozí to investície

Priemerné ceny elektriny by v krajinách strednej a východnej Európy mohol znížiť rozvoj solárnej a veternej energie.

Vyhláška navrhovaná Úradom pre reguláciu sieťových odvetví poškodí tvorbu pracovných miest.

Varuje pred tým podpredseda Európskeho parlamentu (EP) a kandidát vo voľbách do Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS).

Dôležitý faktor pre investorov

Tvrdí, že navýšenie platby za prístup do siete pre výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov by vážne ohrozilo investície na Slovensku.

Išlo by o navýšenie poplatku o 223 percent, čo by podľa Hojsíka bolo v rozpore s klimatickými cieľmi Slovenska.

„Dostupnosť zelenej elektriny je v posledných rokoch jedným z dôležitých faktorov, ktoré si firmy všímajú, keď rozhodujú o rozširovaní svojich prevádzok. Prihliadajú na to aj pri voľbe miesta pre nové investície,“ priblížil podpredseda EP.

Zdôraznil, že spotreba fosílnych palív v aktuálnom roku vo svete mierne klesne, pričom stúpa využívanie obnoviteľných zdrojov. Slovensko však rozvoju obnoviteľných zdrojov podľa neho dlhodobo bráni.

Ceny by mohli byť nižšie

Priemerné ceny elektriny by v krajinách strednej a východnej Európy mohol znížiť rozvoj solárnej a veternej energie.

Poslanec slovenského parlamentu Michal Sabo (PS) tvrdí, že v tomto prípade by boli o tretinu nižšie oproti tomu, čo nás aktuálne čaká pri pokračovaní súčasných politík.

Sabo súčasne tvrdí, že spomínané navýšenie platby by zastavilo rozvoj obnoviteľných zdrojov energie a väčšie firmy by svoje nové projekty radšej plánovali inde ako na Slovensku.

„Vláda Roberta Fica (Smer-SD) sa rozhodla pre návrat do minulého storočia,“ doplnil.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie