• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Polícia s príchodom leta a stúpajúcimi teplotami spúšťa kampaň Nezabudni ma v aute

Polícia s príchodom leta a stúpajúcimi teplotami spúšťa kampaň Nezabudni ma v aute

Ako polícia upozornila, ponechanie dieťaťa v aute môže mať trestnoprávne následky.

8.6.2024 (SITA.sk) - Polícia spúšťa kampaň Nezabudni ma v aute. Kampaňou tak chce v súvislosti s príchodom teplého počasia a stúpajúcich teplôt upozorniť na nebezpečenstvo ponechania detí či zvierať v rozpálených autách.

Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Pripravili videá

Môže ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo, pričom obvineniu môže osoba čeliť aj pre ublíženie na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia.

Tento rok polícia pripravila video s policajtom, ktorý zachránil dieťa zo zabuchnutého auta a so zdravotníkom, ktorý podrobne vysvetľuje, čo sa stane s organizmom dieťaťa po niekoľkých minútach v rozpálenom aute.

Pripravili aj video s policajným psovodom, ktorý ponúka rady, ako sa pripraviť na dlhú cestu autom s domácim miláčikom. K dispozícií budú aj banery s odkazmi pre vodičov, aby na svojich domácich miláčikov nezabúdali.

Rozdajú letáky

„Ako aj v minulých rokoch, aj tento rok policajti po celom Slovensku budú počas horúcich dní rozdávať propagačné materiály, a to najmä na parkoviskách nákupných centier, kúpalísk, nemocníc a iných miest. Ak zastihneme rodičov pri aute, spolu s letáčikom dostanú aj krátku prednášku o rizikách ponechania dieťaťa či psíka v rozpálenom aute,“ doplnila polícia s tým, že vodičom odporúčajú, aby propagačné materiály umiestnili na viditeľné miesto v aute, aby mali na očiach, že nemajú dieťa ani psíka nechať v aute.

„Ako pripomienka môže poslúžiť aj mobil, peňaženka či kabelka na zadnom sedadle, bez ktorých človek bežne z auta nevystúpi,“ radí polícia, ktorá súčasne vyzvala všetkých občanov, aby v prípade spozorovania dieťaťa v zaparkovanom aute neváhali a okamžite kontaktovali tiesňovú linku 158, pretože včasný zásah môže zachrániť v tomto prípade život.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie