• Dnes je: Nedeľa 16. júna 2024 meniny má Blanka

Podielové fondy rástli, darilo sa najmä akciovým a realitným fondom

Podielové fondy rástli, darilo sa najmä akciovým a realitným fondom

V dlhodobom horizonte sa výnosy realitných fondov nachádzajú podľa Sadovskej nad úrovňou inflácie.

Podielové fondy patria na Slovensku medzi obľúbené investičné nástroje. Národná banka Slovenska (NBS) rozlišuje podielové fondy podľa investičnej stratégie na dlhopisové, akciové, zmiešané, realitné a ostatné.

Akciové a realitné fondy

Ku koncu septembra minulého roka predstavovala celková finančná hodnota aktív investičných podielových fondov niečo cez 9,4 mld. eur pri medziročnom náraste o 4,5 %. Ako uviedla analytička Wood & Company Eva Sadovská, darilo sa najmä akciovým a realitným fondom.

Do skupiny podielových fondoch patria teda aj realitné fondy, prostredníctvom ktorých investori vlastnia podiely v priemyselných parkoch, logistických parkoch, administratívnych budovách či v nákupných centrách. Objem aktív realitných fondov ku koncu septembra medziročne vzrástol o 8 % na 2,52 mld. eur a ich podiel na celkových aktívach podielových fondov bol 26,8 %.

V dlhodobom horizonte sa výnosy realitných fondov nachádzajú podľa Sadovskej nad úrovňou inflácie. Kým napríklad od začiatku roka 2017 do konca roka 2021 ceny tovarov a služieb vzrástli o vyše 15 %, kumulovaný výnos realitných fondov dosiahol podľa indexu slovenského investora takmer 20 %.

Vojnová agresia ovplyvnila vývoj na finančných trhoch

Vojnová agresia na Ukrajine počas roka 2022 ovplyvnila vývoj na finančných trhoch. Výnosnosť väčšiny typov podielových fondov za rok a trištvrte, teda od začiatku roka 2022 do konca septembra 2023, poklesla. Realitné fondy však naďalej podľa Sadovskej zhodnocovali o 7,4 %.

„Aj tieto dáta podporujú názory odborníkov na investovanie, podľa ktorých sú realitné fondy z dlhodobého hľadiska považované za vhodný nástroj ochrany pred infláciou, resp. za tzv. investičnú kotvu portfólia,“ konštatuje analytička.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 16. jún 2024

horoskopy na dnes nedelu 16 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 16. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes urobíte zásadné rozhodnutie, že dokončíte nejakú nepríjemnú povinnosť. S radosťou z úspechu sa podeľte s priateľmi, určite majú na ňom veľký podiel.

Býk 21.4. - 21.5.

Ak dnes porušíte nejaké príkazy, čakajú vás problémy. Prestaňte spôsobovať starosti vám i iným! Mohlo by dôjsť k niečomu, čo sa už nemôže vrátiť späť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Potešujúce správy sú v poslednom čase čoraz zriedkavejšie. Napriek tomu by ste mali dosť nejaké informácie o priaznivých zmenách. Nádej zomiera posledná.

Rak 22.6. - 22.7.

Vybavíte všetko, čo ste doteraz nestihli. Zvládnete i to, čo vás zvyčajne nebaví. Navodíte príjemnú a dôvernú atmosféru a nadviažete nové vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 16. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie