• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi klesol, na sociálnych dávkach štát vyplatil viac ako 224 miliónov eur

Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi klesol, na sociálnych dávkach štát vyplatil viac ako 224 miliónov eur

K nižšiemu stavu počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi dopomohla aj klesajúca nezamestnanosť.

27.7.2024 (SITA.sk) - Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi sa v júni medzimesačne znížil o takmer tisíc ľudí a dosiahol úroveň necelých 62 300 osôb. K najnižšiemu stavu za posledných 20 mesiacov dopomohla aj klesajúca nezamestnanosť v regiónoch s najvyšším počtom poberateľov.

Na sociálnych dávkach bolo v uplynulom mesiaci vyplatených viac ako 224,5 milióna eur. Celkovo počet poberateľov štátnych sociálnych dávok medzimesačne stúpol o viac ako 2 000 osôb na vyše 697-tisíc.

Udržanie trendu

Ako informoval tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, v porovnaní s júnom 2023 sa medziročne znížil počet poberateľov sociálnych dávok na celoštátnej úrovni o 2 607 osôb. Medzimesačne od mája 2024 klesol o 935 osôb na 62 269 osôb. V porovnaní s májom 2024 zaznamenal najvýraznejší pokles Prešovský kraj, a to o 250 osôb, Košický kraj o 191 osôb a Banskobystrický kraj, v ktorom bolo o 188 poberateľov menej.

Počet ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc od štátu vo forme dávky v hmotnej núdzi je blízko najnižších hodnôt za posledných 25 rokov. V posledných mesiacoch sme rozbehli viacero projektov na podporu zamestnanosti, niektoré z nich sa ešte len rozbiehajú. Považujem to za jeden z dôležitých predpokladov na udržanie tohto pozitívneho trendu a napredovanie v účinnej podpore tisícok ďalších ľudí na ceste z ťažkej životnej situácie a chudoby,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Pokles počtu nezamestnaných

Približne polovicu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi tvoria uchádzači o zamestnanie. Počet týchto poberateľov v porovnaní s májom klesol o 816 ľudí a v júni sa ustálil na úrovni 31 743. Takmer 70 percent z nich tvoria ľudia, ktorí poberajú dávku 12 a viac mesiacov.

O viac ako dve stovky klesol počet nezamestnaných, ktorých podporujeme pomocou v hmotnej núdzi viac ako rok. Oproti máju sme v júni evidovali o 782 menej nezaopatrených detí v systéme pomoci v hmotnej núdzi,“ informoval generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Sezónne práce

Podľa výskumného pracovníka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislava Bednárika by pokles poberateľov pomoci v hmotnej núdzi mohol ešte pokračovať. K pozitívnemu vývoju prispieva aj letné obdobie a s ním spojené príležitosti zarobiť si vďaka sezónnym prácam.

Pozitívny vývoj v júni bol sprevádzaný poklesom počtu odídencov z Ukrajiny odkázaných na pomoc v hmotnej núdzi. Medzimesačne poklesol aj počet osôb jednotlivcov poberateľov pomoci v hmotnej núdzi až o 523 ľudí. Je potrebné ale vidieť aj vplyv trhu práce, kedy kontinuálne klesá nezamestnanosť v krajoch s vyšším počtom odkázaných na pomoc v hmotnej núdzi, akými sú Prešovský, Košický a Banskobystrický kraj,“ uzavrel Bednárik.

Z ďalších ukazovateľov o takmer 1 600 osôb, na celkovo 667 519, stúpol medzimesačne počet poberateľov prídavkov na dieťa. Naopak o takmer 4 600 osôb klesol v danom období počet poberateľov rodičovského príspevku, ktorých bolo podľa údajov ústredia práce v júni 133 651.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie