• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Pirátska strana sa rozhodla v eurovoľbách podporiť Demokratov, podpísali aj memorandum o dlhodobej spolupráci (video)

Pirátska strana sa rozhodla v eurovoľbách podporiť Demokratov, podpísali aj memorandum o dlhodobej spolupráci (video)

Zároveň chcú spolupracovať aj v oblasti komunálnej politiky.

3.6.2024 (SITA.sk) - Mimoparlamentná Pirátska strana sa vzdala kandidatúry vo voľbách do Európskeho parlamentu v prospech strany Demokrati. Zároveň spolu podpísali memorandum o dlhodobej spolupráci. Demokrati sa v dokumente zaviazali, že v prípade úspechu v eurovoľbách budú presadzovať kľúčové body z volebného programu Pirátskej strany, najmä rozšírenie právomoci úradu Európskej prokuratúry.

Podporenie strany Demokrati

Až do komunálnych volieb budú Demokrati a Piráti robiť spoločné tlačové besede v témach týkajúcich sa pôdohospodárstva. Zároveň chcú spolupracovať aj v oblasti komunálnej politiky – poslanci, primátori, starostovia oboch strán majú úzko spolupracovať.

„Vážime si rozhodnutie Pirátskej strany podporiť stranu Demokrati vo voľbách do Európskeho parlamentu a navyše sa aj vzdať kandidatúry, čo je samo o sebe mimoriadne závažné rozhodnutie,“ uviedol v pondelok na tlačovej besede predseda Demokratov Jaroslav Naď. Dodal, že Demokratov už v eurovoľbách podporila Demokratická strana, Občianski demokrati Slovenska, Fórum a strana Jablko.

Blízkosť vzájomných programov

„Toto je dôkaz toho, že to nie sú a neboli Demokrati, ktorí by znemožňovali spoluprácu strán demokratického spektra, ako sa nás snažil niekto nálepkovať,“ dodal Naď.

Spomenul tiež, že jeho stranu v eurovoľbách podporili osobnosti ako Milan Kňažko, Iveta Radičová, herečka Zuzana Kanócz, moderátor Rasťo Sokol, ale aj prezidentský kandidát Ivan Korčok. Ako uviedla predsedníčka Pirátskej strany Zuzana Šubová, pre spoluprácu s Demokratmi sa rozhodli z dôvodu blízkosti ich programov.

Boj za spravodlivosť

„Ja si postoj pána Naďa úprimne vážim, čo o ostatných predsedoch opozičných strán povedať nemôžem, tí viac o spolupráci hovoria, ako k nej prispievajú. Demokrati boli jediní, ktorí nás oslovili na spoluprácu,“ povedala Šubová. V oblasti boja za spravodlivosť a proti korupcii si nevie predstaviť lepšieho kandidáta, ako je Štefan Hamran.

„Vždy konal profesionálne a politikom vyslal jasný signál, že je neprípustné, aby politici zasahovali do vyšetrovania akejkoľvek kauzy a nezohol chrbát ani pred ministrom vnútra,“ zhodnotila.

Spolupráca s českým europoslancom

Šubová dodala, že slovenskí Piráti úzko spolupracujú s českým europoslancom za Pirátsku stranu v Česku a chcú dosiahnuť, aby jednotlivé členské štáty Európskej únie boli povinné vyčleniť pre potreby úradu Európskej prokuratúry vlastných vyšetrovateľov.

„Tým pádom by sme slovenským politikom úplne znemožnili zasahovať do vyšetrovania v oblasti eurofondových podvodoch,“ povedala Šubová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie