• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Pellegrini vyhral vo všetkých krajoch okrem Bratislavského, najtesnejší výsledok bol v Trnavskom

Pellegrini vyhral vo všetkých krajoch okrem Bratislavského, najtesnejší výsledok bol v Trnavskom

Čo sa týka krajov, najviac percent získal Peter Pellegrini v Banskobystrickom.

7.4.2024 (SITA.sk) - Peter Pellegrini vyhral druhé kolo prezidentských volieb vo všetkých krajoch okrem Bratislavského, kde Ivan Korčok získal 65,97 percenta hlasov.

Viac o téme: Prezidentské voľby na Slovensku 2024

Úspešný prezidentský kandidát získal v Banskobystrickom kraji podporu 61,01 %. Takmer 59 percent si pripísal v Nitrianskom kraji. O málo menej získal v Trenčianskom kraji (58,31 %).

V Prešovskom kraji Pellegriniho zakrúžkovalo 57,39 % voličov. O niečo viac ako 56 % získal víťaz volieb v Žilinskom kraji. Nad päťdesiat percent získal Pellegrini aj v Košickom kraji, keď mu svoj hlas dalo 54,42 % voličov. Tesné víťazstvo získal Pellegrini v Trnavskom kraji (50,51 %).

Zobraziť fotogalériu k článku:
Volebná noc Petra Pellegriniho v 2. kole prezidentských volieb na Slovensku 2024 (fotografie)

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie