• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Pán Žilinka, ako zabránite kolapsu na generálnej prokuratúre? pýta sa Šeliga na prevzatie prípadov z ÚŠP (video)

Pán Žilinka, ako zabránite kolapsu na generálnej prokuratúre? pýta sa Šeliga na prevzatie prípadov z ÚŠP (video)

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry totiž znamená, že tisícky spisov prejdú na krajské prokuratúry.

11.3.2024 (SITA.sk) - Bývalý poslanec Juraj Šeliga (Demokrati) opätovne vyzýva generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby predstavil verejnosti plán fungovania prokuratúry po tom, čo vláda odsúhlasila zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ako ďalej uviedol v stanovisku, zrušenie ÚŠP totiž znamená, že tisícky spisov prejdú na krajské prokuratúry.

Adresoval viaceré otázky

„Doteraz nevieme, ako chce Maroš Žilinka zabezpečiť, aby už teraz prácou zavalení prokurátori kapacitne zvládli tento nápor," skonštatoval Šeliga s tým, že na generálneho prokurátora sa v tejto súvislosti obrátil so žiadosťou v zmysle zákona o prístupe k informáciám.

„Maroša Žilinku sa v infožiadosti pýtam, aké budú mať zaradenie jednotliví prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry po 20. marci, vrátane špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Tiež ma zaujíma, aké konkrétne opatrenia prijala generálna prokuratúra, aby neprišlo k prieťahom v konaní. Toto sú legitímne otázky, na ktoré musí verejnosť poznať odpovede," doplnil Šeliga.

Zrušenie od 20. marca

Šeliga sa Žilinku pýtal už vo februári, ako prokuratúra pripravená na prevzatie 1 290 prípadov z Úradu špeciálnej prokuratúry, pokiaľ dôjde k jeho zrušeniu. Podľa vlastných slov chcel vidieť jasný plán, ktorý zabráni kolapsu prokuratúry.

Na základe vládnej novely Trestného zákona sa od 20. marca sa zruší Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Túto časť novely totiž Ústavný súd SR svojím rozhodnutím z konca februára nepozastavil.

Prokurátori ÚŠP majú podľa schválených zmien prejsť na Generálnu prokuratúru SR a prípady, ktorými sa ÚŠP zaoberá, na krajské prokuratúry.

Ústavný súd rozhodol o novele Trestného zákona účelovo a politicky, myslí si Gašpar

Ústavný súd rozhodol rýchlo a účelovo o zákone, ktorý ešte nie je platný, čo vo svojej doterajšej praxi ešte nikdy neurobil.

Rozhodnutie nie je jasné

V diskusnej relácii V politike spravodajskej televízie TA3 to na margo rozhodnutia ústavného súdu o novele Trestného zákona povedal koaličný poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Zároveň skonštatoval, že ústavný súd v tejto súvislosti rozhodoval politicky.

„Nepočkal ani na lehotu, v ktorej môžete námietky posielať k jednotlivým sudcom," povedal Gašpar s tým, že rozhodnutie súdu nie je ani jasné, ani zrozumiteľné. „Budeme mať veľa otázok ako politici," doplnil Gašpar.

Odkaz pre koalíciu

Opozičný poslanec Branislav Gröhling (SaS) v tejto súvislosti pripomenul, že 11 z 12 sudcov ústavného súdu bolo zvolených počas vlády strany Smer-SD.

Zároveň povedal, že je zavádzaním, keď koalícia tvrdí, že jej víťazstvom je zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. „Niečo také ste nemali ani v programovom vyhlásení vlády," odkázal poslancom koalície.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie