• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ohrozené orchidey môžu zachrániť tieto huby, tvrdia vedci

Ohrozené orchidey môžu zachrániť tieto huby, tvrdia vedci

Peter Zale, vedúci programu výskumu orchideí v Longwood Gardens v Pensylvánii, zdôrazňuje význam záhradníkov v ochrane orchideí a iných vzácnych rastlín.

V pretekoch s časom sa vedci z celého sveta snažia zachrániť ohrozené orchidey prostredníctvom transplantácie pôdnych húb, ktoré sú nevyhnutné pre ich prežitie. Tento inovatívny prístup ponúka nádej pre tieto krehké kvety, ktoré čelia zániku kvôli klimatickým zmenám a ľudskej činnosti.

Orchidey a ich náročné požiadavky

Orchidey patria medzi najnáročnejšie rastliny, pokiaľ ide o ich rastové podmienky. Potrebujú špecifické druhy pôdnych húb, s ktorými vytvárajú symbiotický vzťah, ako aj konkrétnych opeľovačov pre úspešné šírenie semien: „Potrebujú určité huby, aby rástli, musia sa identifikovať s podzemným biotopom, potom tiež potrebujú špecifických opeľovačov na zasadenie semien. Takže sa im darí, ak prijímajú všetky tieto špecifické podmienky, ktoré sa menia nad zemou a pod zemou, a stávajú sa tak indikátorom kvality životného prostredia,“ vysvetľuje Melissa McCormick, výskumníčka zo Smithsonian Environmental Research Center v USA, podľa ktorej miznúce orchidey sú často jedným z prvých príznakov vplyvu klimatických zmien na pôdnu mikrobiológiu a početnosť opeľovačov.

V niektorých častiach sveta v dôsledku klimatických zmien totiž populácia orchideí klesla až o 50 %. Potvrdzuje to aj nedávna správa z Kew Gardens, ktorá odhalila, že orchidey patria medzi najohrozenejšie druhy rastlín. Vedci sa preto snažia konať rýchlo, aby zabránili ich úplnému vymiznutiu.

Transplantácia pôdnych húb

Výskumný tím pracuje na identifikácii, pestovaní a presádzaní pôdnych húb, ktoré sú kľúčové pre prežitie orchideí. „Najskôr je potrebné identifikovať huby, ktoré orchidey potrebujú. Potom ich musíme vypestovať, aby sa dali použiť na záchranu týchto krásnych rastlín. Na tento účel máme v Smithsonian zbierky živých húb,“ hovorí McCormick.


Transplantácia však nie je jednoduchá úloha, pretože aj orchidey rovnakého druhu môžu vyžadovať rôznu biológiu pôdy v závislosti od miesta, kde rastú. McCormick vysvetľuje: „Chceme sa uistiť, že máme predstavu o hubách, ktoré rôzne orchidey potrebujú v rôznych častiach krajiny. Takže spolu s orchideami nepresádzame nevhodné huby.“

Úloha záhradníkov a verejnosti v ochrane orchideí


Peter Zale, vedúci programu výskumu orchideí v Longwood Gardens v Pensylvánii, zdôrazňuje význam záhradníkov v ochrane orchideí a iných vzácnych rastlín. „Orchidey sú najväčšou rodinou kvitnúcich rastlín na planéte a zhruba polovica z nich sa týka ochrany prírody,“ hovorí Zale. Program, ktorý vedie, pestuje orchidey v botanických záhradách a zisťuje ich dokonalé podmienky, aby ich bolo možné v prípade potreby vrátiť do voľnej prírody.


Vedci tiež vyzývajú verejnosť, aby sa naučila identifikovať, hlásiť a chrániť orchidey v blízkosti miesta, kde žijú. Johanna Hutchins, pestovateľka orchideí v botanickej záhrade v Chicagu, zdôrazňuje: „Ak zvýšime povedomie, ľudia si budú môcť vážiť a chrániť to, čo pestujú vo svojej blízkosti.“


Transplantácia pôdnych húb teda ponúka novú nádej pre záchranu ohrozených orchideí. Avšak pre ochranu týchto nádherných, ale krehkých rastlín je spolupráca medzi vedcami, záhradníkmi a verejnosťou kľúčová. Pokiaľ budeme naďalej zvyšovať povedomie a implementovať inovatívne ochranné metódy, orchidey môžu mať šancu na prežitie aj v meniacom sa svete.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie