• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Odbory justičnej stráže sa stotožňujú s nespokojnosťou policajtov, apelujú hneď na štyroch ministrov 

Odbory justičnej stráže sa stotožňujú s nespokojnosťou policajtov, apelujú hneď na štyroch ministrov 

Zároveň sa odbory ZVJS pripájajú k výzve pre policajtov a vyzývajú aj príslušníkov ZVJS aby sa v období od 24.

24.6.2024 (SITA.sk) - Odborový zväz Zboru väzenskej a justičnej stráže sa plne stotožňujeme a podporuje postoj Odborového zväzu polície SR, v rámci ktorého kritizuje prístup ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka vo veci materiálneho zabezpečenie policajtov. Ako odboroví predáci justičnej stráže uviedli vo vyhlásení, s nedostatočným finančným ohodnotením a s tým súvisiacim vyšším počtom odchádzajúcich ako novoprijatých príslušníkov sa stretávajú aj v ZVJS.

Justičná stráž je podľa nich pritom až na poslednom mieste medzi záujemcami o prácu v ozbrojených zboroch z dôvodu náročnosti práce s klientelou, ako aj výkonom štátnej služby v špecifických väzenských podmienkach.

Najnižší počet členov PZ od založenia

Odbory ZVJS vyzývajú ministra spravodlivosti Borisa Suska, aby spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom a ministrom obrany Robertom Kaliňákom presvedčili ministra financií Ladislava Kamenického a vládu, že investovať do vnútornej bezpečnosti štátu je práve v tomto období nevyhnutné a pre personálnu stabilizáciu zborov rozhodujúce.

„Tiež veríme, že súčasná vláda príjme také rozhodnutie v podobe navýšenia platov a iných benefitov, ktorým nielen zastabilizuje súčasných príslušníkov v službách zborov, ale vytvorí také prvky, ktoré v ďalšom období dlhodobo zabezpečia zvýšený záujem o vykonávanie štátnej služby príslušníka ozbrojeného zboru SR,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Odborový zväz polície (OZP) SR kritizuje ministerstvo vnútra za nezáujem a nedostatok konkrétnych opatrení na zlepšenie podmienok príslušníkov Policajného zboru (PZ). Podľa rady predsedov základných organizácií OZP v SR sa súčasná situácia v PZ dostala na najnižší počet členov od jeho založenia.

Ministrovi adresovali otvorený list

V otvorenom liste adresovanom ministrovi vnútra Šutajovi Eštokovi rada predsedov tvrdí, že napriek opakovaným prísľubom a uisteniam stále nevidí žiadne hmatateľné kroky na zlepšenie platových a pracovných podmienok.

„Aj napriek Vášmu prísľubu, slovu „chlapa“, ktorý ste nám dali v decembri minulého roku, OZP SR neregistruje žiadny konkrétny materiál, ktorý by nám umožnil snívať o novej platovej koncepcii,“ napísali v liste. Odborári poukázali na to, že príslušníci polície pracujú v nedôstojných podmienkach, v starých a plesnivých budovách, s nespoľahlivou technikou a nízkymi mzdami.

„Príslušníci Policajného zboru slúžia v nezávideniahodných podmienkach, ale slúžia, lebo chcú, lebo si zvolili toto životné poslanie,“ uviedla rada predsedov základných organizácií OZP v SR.

Policajní odborári v tejto súvislosti odkázali všetkým policajtom, ale aj sympatizantom, ktorí podporujú ich výzvu, aby označili seba či motorové vozidlá v období od 12:00 v pondelok 24. do 28. júna čiernou stužkou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie