• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Odborníci nie sú jednotní v otázke počtu útokov medveďov, ich názory sa výrazne líšia

Odborníci nie sú jednotní v otázke počtu útokov medveďov, ich názory sa výrazne líšia

Podľa sčítania medveďov z roku 2014 bolo na území SR niečo cez 1 200 medveďov. Sčítanie, ktoré realizovala Štátna ochrana prírody v roku 2023, dokonca určilo, že medveďov máme len 1 056 kusov.

Odborníci v otázke počtu útokov medveďov nie sú jednotní a ich názory sa výrazne líšia. Všetci si však uvedomujú, že medvede v súčasnosti predstavujú problém, ktorý treba riešiť a hovoriť o ňom. Podľa ochranárov sú za útokmi vnadiská na inú lovnú zver, či neschopnosťou ľudí správne vyhadzovať odpad.

„V dedinách sa prestalo pásť. Kedysi sa v okolí obcí pohybovali ovce, kravy s pastiermi, desiatky psov.

Všetky divoké zvieratá boli vytlačené päť kilometrov od dedín. Pastieri však odišli a nahradili ich kukuričné polia. Medvede tam chodia, majú tam potravu a nikto ich neruší,” vyjadril sa ekológ Erik Baláž, ktorý si myslí, že aj médiá a sociálne siete prispeli k panike a strachu z medveďov.

Medvede sa prestali loviť

Alojz Kaššák, viceprezident Slovenskej poľovníckej komory (SPK), uviedol, že problémy s množstvom útokov spôsobil fakt, že sa medvede prestali loviť.


„Dôsledok toho, že sa u nás viac ako 10 rokov neloví medveď, je, že medvedice neodovzdávajú mláďatám info, že človeka sa treba báť, že ho môže usmrtiť. Neodovzdáva mu gén strachu pred človekom. V minulosti boli útoky medveďov obranné, teraz na útok často nemajú dôvod. Keď oproti mne po chodníku išiel medveď a ozval som sa, zľakol sa. Teraz sa už nebojí,“ vysvetlil Kaššák.

Podľa sčítania medveďov z roku 2014 bolo na území SR niečo cez 1 200 medveďov. Sčítanie, ktoré realizovala Štátna ochrana prírody v roku 2023, dokonca určilo, že medveďov máme len 1 056 kusov.


„Tá metodika má svoje plusy a mínusy. Nič presnejšie však zatiaľ na Slovensku nemáme. Kto to spochybňuje, nevie predložiť iné dáta. Tí, čo hovoria o 5 či 6-tisícoch kusoch, to sú extrémny,“ povedal Michal Wiezik, europoslanec a ekológ.

Približne 3000 medveďov

Podľa Kaššáka je absurdné, aby sa po šiestich rokoch, keď sa rozšíril areál výskytu medveďa aj na také územia, kde sa predtým nikdy nevyskytoval, bol počet ešte nižší oproti roku 2014. Dodal, že aj poľovníci robia sčítania všetkej lovnej zvery, ktoré zasielajú na štatistické spracovanie.

„Tie počty sú približne 3 000 medveďov. Ak vám môžem povedať príklad, na území Poľany na 1 000 km štvorcových minulý rok počas jedného večera za výborných svetelných podmienok, bol spln a pokosené kukuričné polia, poľovníci napočítali viac ako 500 medveďov za jediný večer,“ spresnil Kaššák.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravuje nové sčítanie populácie medveďa hnedého, tento alebo budúci rok. To by malo priniesť relevantnejšie výsledky.


„Do rátania budú tentokrát okrem iných skupín zapojení aj poľovníci, čiže pri zbere vzoriek bude asistovať 64-tisíc ľudí navyše. To by mohlo priniesť o čosi presnejšie výsledky ako tie, s ktorými musíme operovať dnes,“ dodal Kaššák.

Kedysi fungoval regulačný odstrel

Pred vstupom Slovenska do Európskej únie u nás fungoval regulačný odstrel medveďa hnedého. Na základe spoločného konsenzu odborníkov, ktorí sa dohodli, v ktorých regiónoch bolo treba z populácie odobrať, sa udelili kvóty na odstrel určitého počtu kusov.


Zatiaľ čo ochranári tvrdia, že tieto opatrenia slúžili len poľovníkom, ktorí si chceli zapoľovať a uloviť nový koberec pred krb vo svojej chate, tí sú zas presvedčení, že lovenie medveďa skutočne pomáhalo. „V minulosti ste niekedy počuli o toľkých napadnutiach, medveďoch v obciach, ako v súčasnosti? Stanovil sa počet medveďov na revír, v súčasnosti je tento počet ďaleko prekročený,“ dodal Kaššák.

Europoslanec Wiezik pripomenul, že nie je možné žiadať o zmenu smernice bez toho, aby to schválili ostatné členské štáty. Zároveň dodal, že smernica sa pravdepodobne bude otvárať aj pre ochranu vlka, ktorého chcú takisto mnohí členovia EÚ preradiť do nižšieho stupňa ochrany, pretože v niektorých štátoch príliš rýchlo rastie jeho populácia.

Potreba relevantných dát

„Proces otvárania tejto smernice je komplikovaný, bude vyžadovať čas a konsenzus členských krajín na potrebe otvorenia tejto smernice. Hľadať konsenzus bude náročné. Európska komisia bola voči tomu rezervovaná, lebo sa tak otvorí pandorina skrinka. Môže to rozhádzať celý systém ochrany prírody EÚ, ktorý teraz funguje celkom dobre,“ konštatoval Wiezik.

Kaššák dodal, že strieľať medvede na kvóty nebude možné bez relevantných dát. „To znamená, že komisia bez dát nemôže schváliť preradenie medveďa do nižšieho stupňa ochrany. Bude to asi beh na dlhé trate,“ dodal Kaššák. Podľa Baláža lov medveďov na kvóty aj tak situáciu úplne nevyrieši.


„Regulovať počet sa vraj úplne nedá, pokým sa nestrieľajú medvedice s mláďatami. Aj keby sa zastrelila tretina populácie, môžu byť do dvoch rokov naspäť. V prípade, že sa pri najbližšom sčítaní podarí zistiť, že medvede sú naozaj „premnožené”, problém sa zrejme bude riešiť aj v Bruseli,“ dodal Baláž.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie