• Dnes je: Nedeľa 12. mája 2024 meniny má Pankrác

Očakávaný prudký pokles cien nehnuteľností sa podľa analytika nekonal, trh uzavrel minulý rok s päťpercentným mínusom

Očakávaný prudký pokles cien nehnuteľností sa podľa analytika nekonal, trh uzavrel minulý rok s päťpercentným mínusom

Samostatnou kapitolou je Bratislava, kde staršie dvojizbové byty zlacneli len o 2,9 percenta, avšak trojizbové až o 6,3 percenta

Očakávaný prudký pokles cien nehnuteľností sa nekonal, realitný trh skončil minulý rok iba päťpercentným mínusom.

Vyplýva to z aktuálnej správy Realitnej únie SR (RÚ SR) vypracovanej jej hlavným analytikom Vladimírom Kubrickým.

Podľa čísel Realitného barometra RÚ SR, ktorý monitoruje ceny bytov v krajských mestách, sa pokles cien nehnuteľností zastavil na hodnote 2 629 eur za meter štvorcový.

Fáza stabilizácie

Kubrický vysvetľuje, že miernejší pokles cien sa dá pripísať najmä priaznivejšiemu ekonomickému vývoju ako sa pôvodne očakávalo.

„Posledné mesiace hodnota Realitného barometra dokonca rastie a trh sa prevalil z poklesu do fázy stabilizácie,“ poznamenal analytik s tým, že čoraz viac bytov sa dostáva z červených do zelených čísel, a to už aj medziročne.


Pri starších bytoch v Košiciach, Nitre a Trenčíne sa ceny medziročne znížili ceny od 1,0 do 3,9 percenta. Väčší pokles, a to v intervale od 6,1 do 9,5 percenta postihol Trnavu, Žilinu, Banskú Bystricu a Prešov.


„Samostatnou kapitolou je Bratislava, kde staršie dvojizbové byty zlacneli len o 2,9 percenta, avšak trojizbové až o 6,3 percenta,“ priblížil Kubrický. Priaznivejším vývojom prešli novšie byty, ktoré v niektorých krajských mestách skončili medziročne v pluse.

Králi slovenských rebríčkov

Cenovým rebríčkom kraľuje dvojica najväčších slovenských miest, Bratislava a Košice.


„Inak to nie je ani v najlikvidnejšom segmente realitného trhu, pri starších trojizbových bytoch,“ uvádza analytik s tým, že hlavné mesto je v porovnaní s metropolou východu drahšie o štvrtinu, voči najlacnejšiemu Trenčínu až o 60 percent. Ako dodáva, po ochladení realitného trhu na jeseň 2022 klesali ceny starších bytov rýchlejšie ako novších, čím sa cenové rozdiely medzi nimi zväčšili.

Premenlivý vývoj

Tento rok nás podľa Kubrického čaká premenlivý vývoj.

„Pokles sa bude biť s rastom, pričom raz bude vyhrávať jeden, inokedy druhý. Naznačuje to aj vývoj za posledné tri mesiace, keď vo väčšine krajských miest dvojizbové byty zdraželi a trojizbové zlacneli,“ priblížil analytik s tým, že celkovo však ceny skončia v pluse a ručička Realitného barometra bude ukazovať hodnotu medzi 2700 a 2750 eur za meter štvorcový.

„Rastu budú pomáhať zvyšujúce sa príjmy ľudí, klesajúce úrokové sadzby na hypotékach, ale aj pozitívna trhová nálada,“ doplnil.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 12. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 12 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 12. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nežeňte sa bezhlavo do nových úloh! Vaše nároky sú príliš vysoké a veci sa nehýbu tak rýchlo, ako si predstavujete. Dajte si poradiť, zodpovednosť nenesiete sami.

Býk 21.4. - 21.5.

Objavia sa nečakané výdavky. Odôvodnite ich a porozmýšľajte, ako nahradiť straty. Noc bude nepokojná, prebudiť vás môže nedôvera vo vlastné sily.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ste opäť na koni a podľa toho sa aj správate. Nie každému to je však po vôli. Nečudujte sa, ak na vás našijú nejakú búdu. Ukážte, že máte zmysel pre humor, iste to všetci ocenia.

Rak 22.6. - 22.7.

Dostanete lákavú ponuku, ktorá vás veľmi zaujme. Skôr ako ju prijmete, zistite si jej skutočnú hodnotu. Zatiaľ vyčkajte, ale nehovorte nie. Bude v tom háčik.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 12. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie