• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Netanjahu sa stretne s Bidenom i Harrisovou. Náš boj je aj váš boj, vyhlásil izraelský premiér

Netanjahu sa stretne s Bidenom i Harrisovou. Náš boj je aj váš boj, vyhlásil izraelský premiér

Izraelský premiér predniesol plamenný prejav v Kongrese Spojených štátov.

25.7.2024 (SITA.sk) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vo štvrtok stretne v Bielom dome s americkým prezidentom Joeom Bidenom a neskôr aj viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Biden a Netanjahu majú na programe aj stretnutie s rodinami amerických rukojemníkov zajatých pri útoku, ktorý rozpútal vojnu v Pásme Gazy, militantným hnutím Hamas.

Prínos pre Harrisovú

Stretnutia, ktoré prichádzajú v dôležitom momente pre všetkých troch politikov, nasledujú po tom, čo v stredu predseda izraelskej vlády predniesol plamenný prejav v Kongrese Spojených štátov. Biden nalieha na Izrael a Hamas, aby spečatili jeho návrh na prepustenie zostávajúcich rukojemníkov v Pásme Gazy v troch fázach, čo by bolo pre 81-ročného demokrata úspechom potvrdzujúcim jeho odkaz z prezidentského úradu.

Mohlo by to byť prínosom aj pre Harrisovú v jej snahe stať sa jeho nástupkyňou. Harrisová, ktorá je pravdepodobná nominantka Demokratickej strany na prezidentku, sa zase snaží dokázať, že má na to, aby mohla byť na čele Bieleho domu a riešiť otázky izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Stretnutie s Trumpom

Netanjahu zas čelí tlaku od rodín rukojemníkov, ktoré požadujú dohodu o prímerí, aby sa domov dostali ich príbuzní, aj od krajne pravicových členov jeho vládnej koalície, ktorí zas tlačia na to, aby odolal akýmkoľvek dohodám, ktoré by bránili Izraelu eliminovať Hamas. V stredu Netanjahu pred americkými kongresmanmi bránil konanie Izraela počas vojny a skritizoval obvinenia Medzinárodného trestného súdu o izraelských vojnových zločinoch.

Izrael bojom proti Hamasu podľa neho chráni spoločné záujmy na Blízkom východe bez toho, aby sa tam Američania angažovali v teréne. „Zapamätajte si toto: naši nepriatelia sú aj vaši nepriatelia. Náš boj, to je aj váš boj. A naše víťazstvo bude vaším víťazstvom,“ vyhlásil Netanjahu.

Izraelský premiér tiež pochválil Bidena a jeho vládu za podporu Izraela po spomenutom októbrovom útoku Hamasu, no zároveň spomenul kroky administratívy exprezidenta Donalda Trumpa, ktoré prospeli Izraelu, ako napríklad presunutie amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. V piatok by mal Netanjahu vycestovať na Floridu a stretnúť sa s Trumpom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie