• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Napravte škodlivé zásahy do práv obetí, vyzývajú odborníci poslancov pre zmeny v Trestnom zákone

Napravte škodlivé zásahy do práv obetí, vyzývajú odborníci poslancov pre zmeny v Trestnom zákone

V praxi to znamená napríklad to, že doteraz nevyšetrené prípady znásilnení z rokov 2004 až 2014 budú premlčané.

14.2.2024 (SITA.sk) - Odborníci z pomáhajúcich profesií poskytujúci pomoc preživším sexuálneho násilia a zneužívania sú znepokojení zo zmien, ktoré prináša novela Trestného zákona.

Informovala o tom mimovládna organizácia Možnosť voľby s tým, že poznajú mená a tváre konkrétnych ľudí, vrátane detí, ktorých sa tieto zmeny dotknú.

Prípady budú premlčané

Ako signatári v stanovisku vysvetlili, tieto zmeny v praxi znamenajú napríklad to, že doteraz nevyšetrené prípady znásilnení z rokov 2004 až 2014 budú premlčané a páchatelia tak budú nepostihnuteľní, pričom ide nielen o nenahlásené prípady, ale aj prípady, keď už bolo trestné oznámenie podané, no nepadlo obvinenie.

Odborníci vyzvali poslancov, aby v ďalšom kroku napravili škodlivé zásahy do práv obetí. „Vyzývame ich, aby neskracovali legislatívne procesy a procesy potrebné na dosiahnutie spravodlivosti, neuzurpovali si priestor dialógu mocenským spôsobom a nevytláčali odborné názory na okraj," vyhlásili odborníci v spoločnom stanovisku.

Zdôvodnenia sú dehonestujúce

Odborníci ďalej vysvetlili, že zdôvodnenia, ktoré boli ponúknuté v rozprave, nie sú založené na odbornom poznaní problematiky násilia, práve naopak, sú hlboko dehonestujúce voči ľuďom, ktorí sexuálne násilie a zneužívanie prežili, a jednoznačne ukazujú, že v našej spoločnosti stále pretrvávajú mýty, ktoré spochybňujú ich bolesť, strach a poníženie.

„Svojimi vyjadreniami vyslali poslanci hlasujúci za zmenu novely signál všetkým znásilneným osobám a sexuálne zneužívaným deťom, že im nebudú veriť, a že ak po rokoch naberú odvahu hovoriť, bude to už len ich problém – a to aj v prípade, ak pôjde o páchateľa, ktorý znásilnil viacero žien alebo zneužil desiatky detí," napísali signatári s tým, že podľa novely sa budú brať do úvahy iba obete znásilnenia, ktorým násilník ublížil len za posledných desať rokov.

Premlčacie doby majú svoje opodstatnenie

Už len samotné znenie zákona a spôsob, akým sa o sexuálnom násilí hovorí, môžu podľa expertov v spoločnosti posilniť atmosféru, v ktorej budú obete so svojím ponížením a strachom osamote a môže sa stať, že zo strachu z výsmechu a spochybňovania trestné činy nenahlásia.

Dlhé premlčacie doby majú podľa expertov svoje opodstatnenie, pretože ženy majú často vážne dôvody na to, aby skutok nenahlásili hneď, napríklad keď žena s násilníkom žije v jednej domácnosti a má s ním deti.

„Jednoducho sa tieto ženy boja o svoj život. Alebo sú ešte deťmi a nikto im neverí, že im to môže robiť ich blízky človek. Alebo patria do skupín zraniteľných ľudí – napríklad majú telesné, nezriedka aj mentálne znevýhodnenie, alebo sú vo vysokom veku a nedokážu presne popísať, čo sa im deje, a polícia tak násilníkov odhalí často až vtedy, keď spáchajú doslova sériu takýchto činov," upozornili odborníci.

Politici vytvárajú precedens

Novela teda podľa expertov neprináša žiadnu pozitívnu zmenu z pohľadu obetí a podkopáva desaťročia budovanú ochranu ich práv.

„Na základe rigidných predsudkov, nedostatku odborných znalostí politici vytvárajú precedens, ktorý už teraz ubližuje stovkám obetí násilných činov. Takéto konanie mocných, tých, ktorí rozhodujú o kvalite života nás všetkých, považujeme, so všetkou expertnou skúsenosťou, ktorú máme, za neprípustné," uzavreli signatári.

Vyše 200 podpisov

Stanovisko za deň podpísalo viac ako 200 ľudí z odbornej obce, ľudí pracujúcich v oblasti násilia a ochrany ľudských práv v mimovládnych organizáciách či v nezávislých a výskumných inštitúciách.

Podpísali sa napríklad predstavitelia Ligy za duševné zdravie, Slovenskej psychiatrickej spoločnosti, Slovenského národného strediska pre ľudské práva, občianskeho združenia Žena v tiesni, Linky detskej istoty a tiež Centra spoločenských a psychologických vied SAV a ďalších pracovísk inštitúcie. Podpísali sa tiež mnohí psychológovia a psychiatri.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie