• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Nákladné lode poháňané vetrom by mohli pomôcť pri riešení klimatickej krízy

Nákladné lode poháňané vetrom by mohli pomôcť pri riešení klimatickej krízy

Vetrom poháňaná loď pre osobné a nákladné autá, ktorú švédske konzorcium vyvíja a plánuje spustiť koncom roka 2024

Lodná doprava produkuje veľkú časť svetových skleníkových plynov, nové technológie však ponúkajú riešenia na zníženie spotreby paliva v lodnom priemysle.

V súčasnosti sa stále častejšie stretávame s poukazmi na skutočnosť, že osobné automobily, nákladné autá a lietadlá sú označované za vinníkov napomáhajúcich vzniku a zhoršovaniu klimatickej krízy.

Mierne do úzadia sa pritom dostala lodná doprava, ktorá však patrí medzi producentov veľkej časti skleníkových plynov, oxidov dusíka a znečistenia sírou, pretože lode pri svojich plavbách vo veľkej miere využívajú lacný a ťažký vykurovací olej.

Riešenie nie je jednoduché, ale existuje

Vyčistenie lodného priemyslu nie je jednoduchou záležitosťou, ale jedným z riešení by mohli byť lode využívajúce veterný pohon. Niektorým možno pritom vyčarí úsmev na tvári s myšlienkou, že táto alternatíva je návratom do Kolumbových čias. Pravdou však je, že nové hi-tech veterné pohony predstavujú reálnu možnosť znižovania spotreby paliva pre existujúce aj nové plavidlá.

Vietor by pritom mohol vyrábať od 10 % až do 90 % energie, ktorú lode potrebujú na svoj pohon v závislosti od toho, na akom mieste a v ktorom oceáne sa nachádzajú, ako aj s ohľadom na vývoj počasia počas plavby.


Vietor je prírodným elementom, ktorý máme k dispozícii zdarma. Zároveň pritom platí, že na otvorenom mori fúka oveľa viac a silnejšie, ako na pevnine. V súčasnosti už tiež existujú a využívajú sa vysoko moderné technológie so špecializovaným softvérom na sledovanie vývoja počasia, ktorý využíva sofistikované algoritmy na plánovanie čo najrýchlejšej a najúspornejšej plavby.


Od Krištofa Kolumba až do súčasnosti

História nám neraz ukazuje to, z čoho je potrebné sa poučiť, ako aj mnohé z toho, čo bolo dobré. Pri myšlienke pohonu lodí vetrom sa však nemusíme vracať k riešeniam využívaným v časoch talianskych či portugalských moreplavcov, ktorí sa snažili na svojich výpravných expedíciách dokázať, že svet nie je plochý či kolonizovať novo objavené územia.

V súčasnosti je už navrhnutá široká škála rôznych technologických zariadení poháňaných vetrom, ktoré sú vhodné aj pre existujúce lode. Tieto zariadenia majú využívať plachty alebo rotory, ktoré vyzerajú ako vertikálne valce. Pri novo vyrábaných lodiach sú tieto zariadenia namontované priamo na lodiach a mnohé z nich možno dodatočne nainštalovať aj na existujúce plavidlá.


V súčasnosti už viac ako 20 komerčných nákladných lodí využíva veternú energiu na zníženie spotreby paliva a ďalší o tom aktívne uvažujú. Veterné energia v lodnom priemysle tak prichádza do úvahy ako existujúce a pomerne dostupné riešenie, odborníci sa však aj napriek tomu obávajú skutočnosti, že ešte dlho potrvá, kým sa veterný pohon v tomto segmente stane všeobecne prijímanou alternatívou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie