• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Najviac nezamestnaných sme mali koncom roka stále v Prešovskom kraji, miera nezamestnanosti tam presiahla 10 percent

Najviac nezamestnaných sme mali koncom roka stále v Prešovskom kraji, miera nezamestnanosti tam presiahla 10 percent

Druhým krajom s najvyššou nezamestnanosťou bol Košický kraj s úrovňou 9,7 %.

4.3.2024 (SITA.sk) - Najviac nezamestnaných máme stále v Prešovskom kraji, kde miera nezamestnanosti v poslednom štvrťroku minulého roka opäť prekročila dvojcifernú hranicu, dosiahla 10,7 %.

Naopak, najnižšia miera nezamestnanosti zaznamenal Štatistický úrad SR v Bratislavskom kraji, na úrovni 2,2 %. S miernym odstupom nasledovali Nitriansky a Žilinský kraj s hodnotou do 3 %. Z pohľadu dynamiky vývoja najvýraznejšia zmena nastala v Banskobystrickom kraji, kde miera nezamestnanosti klesla medziročne o 1,6 percentuálneho boda na 8,1 %.

Pokles o takmer šesť percent

Miera nezamestnanosti v posledných troch mesiacoch roka na Slovensku poklesla na 5,6 %. Bola to najnižšia hodnota spomedzi všetkých štvrťrokov roka 2023 a tiež menej ako v posledných troch mesiacoch roka 2022, kedy miera nezamestnanosti dosahovala 6,0 %.

Počet nezamestnaných na Slovenku podľa metodiky výberového zisťovania pracovných síl v poslednom štvrťroku dosiahol niečo vyše 157-tisíc osôb. Medziročne ubudlo 11,7 tisíca ľudí bez práce, čo predstavovalo pokles ich počtu o takmer 7 %. Pokles počtu nezamestnaných pretrvával v našej krajine už desať štvrťrokov za sebou. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa počet nezamestnaných znížil o 2,8 % na 156,1 tisíca osôb.

Najvyšší úbytok nezamestnaných

V štruktúre ľudí bez práce na Slovensku naďalej tvorili väčšinu, viac ako 66 %, dlhodobo nezamestnaní, bez práce dvanásť a viac mesiacov bolo vyše 104-tisíc osôb. Medziročný úbytok nastal najmä v tejto skupine nezamestnaných.

Z regionálneho hľadiska počet nezamestnaných medziročne klesol v šiestich z ôsmich krajov Slovenska. Relatívne najvyšší úbytok nad úrovňou 20 % mali Nitriansky a Žilinský kraj, reálne však najviac osôb bez práce, a to 4,5 tisíca, ubudlo v Banskobystrickom kraji. Naopak, počet nezamestnaných v porovnaní s poslednými mesiacmi roka 2022 mierne vzrástol v Bratislavskom kraji, ide však o región s dlhodobo najnižším počtom aj podielom nezamestnaných v štruktúre obyvateľstva.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie